Mirjam van ‘t Veld is voorzitter van de raad van bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.
Mirjam van ‘t Veld is voorzitter van de raad van bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Ziekenhuis Gelderse Vallei

'In alle eerlijkheid: het is erg zwaar'

21 december 2020 om 09:23

Voorzitter raad van bestuur ziekenhuis

EDE Corona heeft de wereld nog steeds in zijn greep en in Nederland is dat niet anders. Strenge maatregelen moeten ervoor zorgen dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames drastisch gaat dalen. Bij Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede hebben de medewerkers de handen meer dan vol aan het helpen van de coronapatiënten. ,,Mensen moeten bedenken dat er grenzen zitten aan het uithoudingsvermogen van de zorg”, zegt Mirjam van ‘t Veld, voorzitter van de raad van bestuur.


Barry Wensink

Toen we Van ‘t Veld halverwege juni spraken, was de eerste corona-explosie net voorbij en was het afwachten of en wanneer de tweede golf aan besmettingen zou komen. ,,In die periode hebben we opgelopen achterstanden in de reguliere zorg gelukkig in weten te halen. Inmiddels voelt het weer net als tijdens de piek van de eerste golf. In alle eerlijkheid: het is heel erg zwaar. Er is voor zorgmedewerkers geen tijd om te herstellen. De tweede golf is veel eerder gekomen dan werd verwacht en de besmettingscijfers, maar ook de ziekenhuisopnames, zijn enorm opgelopen.”


BRANDHAARD Van ‘t Veld wijst op andere ziekenhuizen waar het eveneens druk is. ,,We zitten in Ede echter in een brandhaard van corona. Ook onder het personeel zijn veel besmettingen. U moet zich bedenken dat veel van onze medewerkers ook in Ede en omstreken woonachtig zijn.” Het zorgt er allemaal voor dat het opnemen van verlof rondom de feestdagen simpelweg niet mogelijk is en veelal extra diensten gedraaid moeten worden.


ZORG ,,We hebben opgeschaald tot zeventien IC bedden; deels voor covid- en deels voor reguliere zorg. Onze corona afdeling heeft 25 IC-bedden en nog moeten we patiënten doorverwijzen. Om de zorg te spreiden is landelijk een verdelingssysteem gemaakt.” En verder: ,,Het raakt ons, want het liefst willen we al onze ‘eigen' patiënten verzorgen.” En dan te bedenken dat de reguliere zorg de komende weken zo ongeveer compleet is afgeschaald, zodat het ziekenhuis zich volledig op corona kan concentreren.


p Lees het volledige interview als Premium-verhaal op EdeStad.nl.