Afbeelding
Roberto Ten Hoedt

Woest&Bijster gaat niet door

16 februari 2021 om 12:39

EDE Door de blijvende onzekerheid rondom het coronavirus gaat het landschaps- en kunstfestival Woest&Bijster dit jaar niet door. Het festival zou plaatsvinden in de maanden augustus, september en oktober. De organisatie onderzoekt of uitstel naar 2022 mogelijk is.


Jan de Boer


Woest&Bijster is een bijzonder festival op de Veluwe met site-specific art: kunstwerken en locatietheater. In 2016 vond de eerste editie plaats. Meer dan 10.000 bezoekers bezochten het festival. Ook de editie van 2018 trok een groot publiek. De combinatie van ruige natuur en kunst vormt een prachtige gelegenheid om dit bijzondere gebied te verkennen.

Voor 2021 stond er een grootser Woest&Bijster gepland op maar liefst acht gebieden op de Zuid-Veluwe in de gemeente Ede en Renkum. Volgens de organisatie is er te veel onzekerheid over de invloed van het coronavirus in de tweede helft van het jaar. Door de coronamaatregelen is niet duidelijk of het evenement voldoende bezoekers kan aantrekken. Ook zijn subsidieverstrekkers en sponsoren nu terughoudend.

Het is volgens wethouder Peter de Pater daardoor niet mogelijk het festival met een landelijke uitstraling tijdig en verantwoord te organiseren. Tijdens de voorbereiding bleek ook dat culturele fondsen heel terughoudend waren in het geven van een subsidie aan Woest&Bijster. ,,Volgens de organisatie was er te veel onzekerheid vanwege het coranavirus”, aldus De Pater.

Ede is zelf ook een subsidieverstrekker. ,,Wij willen een schitterend evenement met een regionale uitstraling. In overleg met de organisatie hebben wij vastgesteld dat als je het evenement volgend jaar houdt dat je meer de kans hebt dat het slaagt. Het moet slagen, het moet een mooi evenement zijn. De mogelijkheden worden onderzocht om Woest&Bijster door te schuiven naar augustus, september en oktober 2022. Volgend jaar geeft Ede ook geld aan het evenement. Het geld is geoormerkt, het geld schuift mee.”