Afbeelding
Bureau Spotlight

Edes bedrijf wint tijd in rechtszaak

16 februari 2021 om 12:55

EDE MPD Holding in Ede is mogelijk onterecht aangemerkt als overtreder bij een incident op de biomassacentrale aan de Knuttelweg. De Raad van State schorste dinsdag om die reden een opgelegde dwangsom die kan oplopen tot 200.000 euro.


Volgens de Raad moet het opleggen van een dwangsom heel zorgvuldig gebeuren. De dwangsom moet op de tafel van de overtreder worden gelegd, want die kan nieuwe overtredingen voorkomen. De Raad twijfelt of de dwangsom daar thuishoort.

In de biomassacentrale ontstond een jaar geleden een incident bij het verbranden van te nat hout. Daardoor kregen omwonenden te maken met stank en rook. Het voorval werd te laat gemeld bij de gemeente. De gemeente reageerde met een dwangsom van 20.000 euro, omdat het bedrijf in het verleden vaker had verzuimd een incident zo snel mogelijk te melden. De dwangsom wordt omgezet in een boete als bij een nieuw incident weer geen of te laat melding wordt gedaan. De rekening kan oplopen tot 200.000 euro.

De advocate van MPD Holding betoogde onlangs bij de Raad dat de dwangsom niet aan de holding, maar aan het werkbedrijf Bio Energie Noord moest worden opgelegd. Dat bedrijf is de drijver van de biomassacentrale aan de Knuttelweg. En dat bedrijf kan nieuwe overtredingen voorkomen.

Volgens de gemeente is de dwangsom voor MPD Holding wel aan het juiste adres gericht, omdat die ook zeggenschap heeft over de biomassacentrale aan de Knuttelweg. Maar de Raad van State zet daar vraagtekens bij. Voor de Raad is wel duidelijk dat Bio Energie Noord in elk geval zeggenschap heeft over de centrale aan de Knuttelweg. Maar minder duidelijk is of MPD Holding dat ook heeft. Dat gaat de Raad nu verder uitzoeken voordat een vervolgzitting over deze kwestie wordt gehouden. Tot die tijd is de dwangsom geschorst. Overigens ontloopt de biomassacentrale de dwangsom niet. Als MPD Holding niet medeovertreder is, dan kan de gemeente de dwangsom gewoon doorschuiven naar Bio Energie Noord.