Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.
Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Arjan van Bruggen

Geef mijn stem maar aan Fikkie

17 februari 2021 om 08:06

Het is belangrijk dat de democratie goed functioneert, zei premier Rutte onlangs, de verkiezingen moeten door. Maar het voelt niet goed om campagne te voeren, zei deze crisisleider eerder. Dat blijkt. Bij de eerste debatten was Rutte afwezig. Dat zal vast goed voelen, want het komt hem goed uit. Als crisisleider sta je boven de partijen. Als veilige haven trek je automatisch veel stemmen. Daarom behoort deze crisisleider niet op een stembiljet te staan. Zoals Hugo de Jonge goed aanvoelde. Maar Rutte dus niet.


We kunnen vaststellen dat we het toppunt van een goed functionerende democratie meemaken. Een premier die op basis van z’n gevoel besluit wel of niet in beeld te komen. Iemand die besluit zich liever met de coronacrisis bezig te houden dan met een futiliteit als een verkiezingscampagne.


ONDEMOCRATISCH Verkiezingen zijn het hoogtepunt van de democratie. Als mensen trouwen, is de huwelijkssluiting het toppunt. Maar dit toppunt vindt plaats na een periode van vrije liefde.

In onze democratie is de vrije liefde al een jaar ingeperkt. Van onze grondwet zijn artikelen 6.1 (vrijheid van godsdienst en levensovertuiging), 8 (vrijheid van vereniging), 9 (vrijheid van vergadering en betoging), 10 (persoonlijke levenssfeer), 11 (onaantastbaarheid lichaam), 15 (vrijheidsontneming), 19.1 (werkgelegenheid), 19.3 (vrij werken), 20.1 (bestaanszekerheid en spreiding welvaart), 22.3 (cultuur/vrije tijd) en 23.2 (onderwijs) ingeperkt, omdat deze regering artikel 22.1 (bevordering volksgezondheid) op een bepaalde manier uitlegt.


We kunnen pas goed oordelen over hun keuzes in een vrij land. Pas nadat alle beperkingen zijn opgeheven.

Pas nadat we op alle mogelijke manieren, ook in fysieke samenkomsten, kunnen debatteren, protesteren, demonstreren. Pas zodra er een normale verkiezingscampagne kan zijn. Tot die tijd zijn dit oneerlijke verkiezingen.

ONVERANTWOORD Stel: 10.000 stembureaus. Gemiddeld zo’n 30 kiezers per uur. Deze kiezers komen elkaar als in een streng tegen. Bedrijven moeten dicht, want zij kunnen niet veilig open. De overheid zou dat wel kunnen? De overheid vertrouwt zichzelf meer dan de samenleving.


ONGEVOELIG Met verkiezingen functioneert de democratie goed, zegt Rutte. Gevoel voor veel mensen en ondernemers die nu even niet met prietpratende politici bezig zijn, herken ik daarin niet. Politici, maken jullie nu maar even pas op de plaats. Stel de verkiezingen uit, want ze zijn ondemocratisch, onverantwoord en oneerlijk.