Het was vorige week topdrukte bij Dick Nap Recreatiesport in Ede. Er werden dan ook volop schaatsen geslepen.
Het was vorige week topdrukte bij Dick Nap Recreatiesport in Ede. Er werden dan ook volop schaatsen geslepen. eigen foto

‘Een gekkenhuis, niet te geloven'

16 februari 2021 om 13:59

Topweek voor schaatsverkopers

EDE De strenge vorst is, minimaal tot eind deze maand, voorbij. Tijd voor de verkopers van schaatsen om op adem te komen, want ze kijken terug op een drukke week. ,,Een gekkenhuis; niet te geloven”, vat Dick Nap van Dick Nap Recreatiesport in Ede het kort samen.


Barry Wensink

Het is sowieso een rare tijd voor veel ondernemers. Gedurende pakweg twee maanden moesten de deuren veelal gesloten blijven en sinds midden vorige week hebben ze te maken met click & collect. ,,We zijn momenteel van 10.00 tot 18.00 uur open. Schaatsen slijpen valt onder reparatie en onderhoud en is dus gewoon mogelijk. We maken afspraken met klanten wanneer ze het weer op mogen komen halen.” Om schaatsen aan te schaffen moest ook een afspraak met de winkel worden gemaakt. ,,Mensen bellen ons en dan leggen we de schaatsen apart. Vier uur later mogen ze dan langskomen. Veelal redden ze dat niet, want ze staan binnen een half uur al voor de deur. Dat is wel een dingetje, want het mag officieel niet.”


WERKWIJZE Nap geeft aan dat de nieuwe werkwijze hem niet tegen is gevallen. ,,Eigenlijk gaat het veel gestructureerder. Andere jaren is het in dit soort drukke weken een soort van chaotische bende. Zoals het nu gaat, is het voor ons fijner werken. Mensen staan buiten en wij kunnen binnen met vier a vijf mensen ons werk doen. Het loopt continue door.” Velen mogen anno 2021 dan wel online bestellen, maar omdat de goederen regelmatig dagen op zich laten wachten, wordt de lokale winkelier weer massaal gevonden. Volgens de winkeleigenaar zijn er voor de consument meerdere manieren om te kijken of de uitgekozen schaatsen de juiste zijn. ,,Ze kunnen naar huis rijden om te passen en indien nodig komen ruilen. Er zijn ook mensen die de schaatsen in de auto alvast passen. Mensen zijn heel inventief.” Daarover gesproken: toen ‘heel Nederland’ begin vorige week schaatsen wilde kopen, mocht Recreatiesport Nap deze mensen nog niet ontvangen. Het click & collect systeem ging immers woensdag pas in. ,,We zijn daarom maandag en dinsdag met een bus vol schaatsen gaan rijden. Mensen vonden dat erg leuk en waardeerden het dat we de goederen thuis kwamen brengen. Het was weliswaar erg arbeidsintensief om te doen, maar werkte super. Gelukkig konden mensen vanaf woensdag weer naar onze winkel komen.”


ZAKEN Dick Nap vindt de hele gang van zaken rondom corona en de verplichte werkwijze van winkeliers maar vreemd. ,,Mensen mochten hier wel komen om schaatsen te laten slijpen en/of te laten repareren, maar als ze een paar beschermers wilden kopen, mocht dat niet. Soms hadden klanten geluk, want dan kwam onze bus bij de zaak om nieuwe artikelen in te laden. Mensen zagen dat en mochten dan ineens wel van alles aanschaffen. Vanuit de bus kopen was immers toegestaan. Een rare gang van zaken”, aldus besluit Nap.


p Lees het volledige interview als Premium-verhaal op EdeStad.nl.