Veel winkels, waaronder Restore Kringloop, hebben buiten een tafel geplaatst waar klanten bestelde producten af kunnen halen.
Veel winkels, waaronder Restore Kringloop, hebben buiten een tafel geplaatst waar klanten bestelde producten af kunnen halen. eigen foto

'Niet eens pleister op de wonde'

15 februari 2021 om 15:22

Winkeliers over click & collect

EDE Vooraf online of telefonisch een bestelling doorgeven en het minimaal vier uur later afhalen bij de ingang van de winkel. Click & collect heeft midden vorige week intrede gedaan, maar zijn ondernemers in de gemeente Ede er wel blij mee? De winkel zelf blijft namelijk verboden terrein voor klanten. ,,Een mooi gebaar, maar het levert weinig op.”


Barry Wensink

Bij Boekhandel Novita in Bennekom zorgt click & collect op de meeste dagen voor 10% tot 20% van de reguliere omzet. ,,Op een goede dag gaat het misschien naar de helft van wat we normaal verkopen, maar dat is een uitzondering”, geeft bedrijfsleider Ruben Hofma aan. ,,We proberen positief te blijven, want we moeten nu eenmaal de regels volgen. Het heeft geen nut dagelijks naar omzetcijfers te kijken.”


GESLOTEN Bij Jac Hensen vond de verkoop van mannenmode de afgelopen maanden alleen online plaats. De (twaalf) winkels waren gesloten. Dat geldt ook voor het filiaal aan de Arnhemseweg in Ede. Winkelmedewerker Casper staat ons te woord: ,,Het click & collect systeem begint langzaam te lopen. Gelukkig komen de eerste afspraken binnen. We hebben netjes op de etalage geplakt dat we op die manier werken. Mensen maken hun keuze, betalen de bestelling en komen de kleding dan bij ons ophalen. Ze passen het thuis en kunnen het eventueel retour sturen.”

Roelf Jager van Restore Kringloop is niet positief over de werkwijze. ,,Het is niet eens een pleister op de wonde”, vat hij het samen. ,,We waren al bezig met verkoop via Marktplaats. Daar is onlangs een webwinkel bijgekomen. Er zijn mensen die er gebruik van maken en die goederen af komen halen, maar voor de rest is het lastig. De aanloop is minimaal. Wij moeten het toch hebben van mensen die komen snuffelen.'


RUSTIG Jan Otse, eigenaar van Otse Juwelier & Optiek aan de Dorpsstraat in Lunteren, is duidelijk als we hem vragen naar de stand van zaken. ,,Het is heel rustig, dus daar ben je snel klaar mee.” Doordat een optiek gezien wordt als essentiële winkel, maar een juwelier niet, is de winkel maar ‘half' open. ,,Dat kunnen we goed scheiden."


p Lees het volledige interview als Premium-verhaal op EdeStad.nl.