De kinderen krijgen, wat Stichting Proominent betreft, ook te horen en te zien waar het voedsel vandaan komt.
De kinderen krijgen, wat Stichting Proominent betreft, ook te horen en te zien waar het voedsel vandaan komt. Rob Rotgers Fotografie

Gezonde lunch op scholen

15 februari 2021 om 15:44

‘Ouders ont- zorgen, niet betuttelen'

Barry Wensink

EDE Stichting Proominent, met twaalf openbare basisscholen in de gemeente Ede, komt met een collectief initiatief om te onderzoeken hoe kinderen in het basisonderwijs op een leuke, duurzame en educatieve wijze een gezamenlijke en gezonde schoollunch aangeboden kan worden. ,,We weten wat we willen en moeten het nu praktisch vorm gaan geven. Wie gaat er koken, waar vindt het plaats en hoe gaan we het financieren?”, aldus directeur-bestuurder Geert Simons.


MISVERSTAND Om maar direct een eventueel misverstand weg te nemen; vanuit de school is het geenszins de bedoeling om een deel van de opvoeding over te nemen. ,,We willen niet betuttelen, maar de ouders ontzorgen”, geeft Simons aan. Sinds een jaar of zeven loopt landelijk het project ‘De Gezonde School', maar de insteek daarvan is anders, vergeleken met de Edese plannen. Simons: ,,Dat project focust zich op het welzijn van de kinderen, gezonde voeding en meer bewegen. De focus ligt ook op de ouders, zodat ze gezonde broodjes meegeven en bijvoorbeeld water in plaats van zoete drankjes. Ons idee past daarbij, maar is toch anders.” En verder: ,,Niet alle ouders pakken het goed op en dat zorgt voor kansongelijkheid voor de kinderen. Het komt vaak door gebrek aan tijd en kennis. We zien het verschil wat betreft de inhoud van lunchboxen alleen maar toenemen."

Het zijn voor Proominent redenen om het aanbieden van de lunch vanuit school op te pakken. ,,We willen voor meer variatie zorgen en er middels educatie ook op school aandacht aan besteden." Simons denkt dat geld ook een reden kan zijn waarom ouders voor een minder gezonde lunch kiezen. ,,We hebben uit laten rekenen dat een gezonde lunch twee tot drie euro per kind per dag kost. Dat lijkt weinig, maar als er in een gezin drie kinderen zijn, praat je per week zomaar over dertig tot 45 euro. Dan is een broodje hagelslag goedkoper.” De initiatiefnemers willen lokale partners warm maken voor de plannen. ,,We nodigen iedereen die interesse heeft om mee te denken dan ook uit om contact op te nemen.”


p Lees het volledige interview als Premium-verhaal op EdeStad.nl.

Afbeelding