'Schone Held' Wim Verschragen uit De Klomp tussen het ingezamelde zwerfafval.
'Schone Held' Wim Verschragen uit De Klomp tussen het ingezamelde zwerfafval. Ted Walker

'Het is werkelijk asociaal'

15 februari 2021 om 15:57

Wim Verschragen ruimt vrijwillig zwerfafval op

EDE Zwerfafval opruimen binnen de gemeente Ede. Het vindt plaats onder de noemer ‘Schone Helden’ en het aantal deelnemers stijgt gestaag. Stonden er eind 2019 zo’n 180 vrijwilligers geregistreerd bij het project van de gemeente; inmiddels staat de teller op bijna 400. Eén van deze helden is Wim Verschragen (70) uit De Klomp. ,,Ik laat mensen soms in de vuilniszakken kijken en vertel dan dat dit een spiegel van de maatschappij is.”


Barry Wensink

Als medebeheerder van het dorpshuis in Ederveen zag Verschragen een paar jaar geleden dat begonnen werd met een soortgelijk project, namelijk ‘Afvalbrigade Ederveen’. ,,Dat sprak mij aan, want ik stoor me enorm aan zwerfafval. Dagelijks loop ik vijf kilometer met mijn hondje en het is onvoorstelbaar hoeveel troep ik dan tegenkom.” De inwoner van De Klomp zocht contact met de gemeente Ede en schreef zich na de zomervakantie 2019 in als ‘Schone Held’. De vrijwilliger besloot om, compleet met bolderkar, tweemaal per week op pad te gaan om rotzooi in te zamelen.


HOEK ,,Ik woon 200 meter van het station vandaan met enkele grote parkeerplaatsen en een industrieterrein hier om de hoek. Werkelijk van alles kom ik tegen, waaronder zelfs drugs en spullen van afwerkplekken. Dan weet je vast wel wat ik bedoel. Verder zijn we hier gezegend met drie landelijk bekende fastfoodrestaurants. In coronatijd rijden veel meer mensen langs de drive-in, omdat ze niet naar binnen mogen. Ze komen vanaf de A12, pakken de bestelling aan en gooien het afval zo uit het raam. Het is 90% van alles wat ik inzamel."


ZAKKEN Waar Verschragen voor corona ongeveer vier zakken vol afval per week verzamelde, zijn dat er tegenwoordig zeven. Eén keer per maand pakt de dorpshuis-beheerder als afvalverzamelaar een stukje N224 mee. Dat geldt ook voor de Rondweg naar de A12 en in de richting van het informatiepunt van de Grebbelinie. Autobanden, piepschuim en zelfs kapotte reclameborden; de vrijwillige afvalverzamelaar kijkt nergens meer van op.


p Lees het volledige interview als Premium-verhaal op EdeStad.nl.