D66: ‘Schoner bedrijfsvervoer is in Ede hard nodig’

16 februari 2021 om 13:55

EDE Veertien grote steden hebben een akkoord gesloten met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de bedrijfsvervoersector om de luchtverontreiniging terug te dringen. Nog vijftien gemeenten gaan zich binnenkort hierbij aansluiten. Vanaf 2025 is een deel van de binnencentra van deze gemeenten afgesloten voor niet-emissieloos bedrijfsvervoer. Raadslid Stephan Neijenhuis (D66) wil van het college weten of Ede zich hierbij ook wil aansluiten. ,,In Ede is dat hard nodig, want uit data van het RIVM blijkt dat Ede bovengemiddelde waarden heeft op bijvoorbeeld fijnstof en ammoniak in de lucht.”


Ook branchekoepel Bovag heeft zich aangesloten, omdat er ruim de tijd is voor de vervoersbedrijven om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie. Er is een overgangsregeling voor de schoonste diesels en er komt een subsidieregeling vanuit het Rijk om de omgang naar schoon vervoer betaalbaar te maken voor bedrijven.

,,D66 is van mening dat de gemeente Ede de kans moet aangrijpen om te werken aan een schone lucht in Ede”, aldus Neijenhuis. Hij vraagt het college of de gemeente Ede op enig moment is benaderd om deel te nemen aan het akkoord. ,,Is het college bekend met het aandeel van de fijnstofuitstoot in het Edese binnencentrum die voor rekening komt van het bedrijfsvervoer?” Ook wordt gevraagd hoe de situatie in Ede is, in vergelijking tot andere gemeenten. ,,In hoeverre zijn vuilniswagens, veegwagens en dergelijke emissievrij?”


Internationale touroperators ontdekken herdenkingstoerisme

EDE Ede Marketing heeft op 10 februari de Airborne Regio virtueel vertegenwoordigd op het jaarlijkse Liberation Route Europe (LRE) Forum. Internationale touroperators maakten kennis met het aanbod aan herdenkingstoerisme rondom de Tweede Wereldoorlog in de Airborne Region, zodat zij dit kunnen opnemen in hun programma's.

Tijdens dit driedaagse online event werd nagedacht over nieuwe vormen van herdenken. Aangezien 2020 in het teken stond van 75 jaar Vrijheid, werd tijdens dit forum gekeken naar de toekomst om samen nieuwe vormen van herdenking te creëren.

Ede Marketing ontwikkelt nog dit jaar een arrangementenaanbod, zodat inwoners en bezoekers straks makkelijker jaarrond een activiteit in Ede kunnen plannen. Op Bezoek-Ede.nl worden activiteiten van verschillende ondernemers gebundeld. Deze arrangementen zijn direct te boeken, zowel op individuele basis als voor kleine groepen. Dit gebeurt voor diverse thema's, waaronder natuur, cultuur én militaire historie.
Voor militaire historie hebben verschillende partijen al tijdens het LRE-forum aangegeven interesse te hebben. Het gaat om onder meer een Duitse fietstouroperator, een Engelse motor touroperator en een Nederlandse bus-touroperator.