Verspreiding vervuiling gestopt

16 februari 2021 om 13:35

p 1

Gerard van Wijk


De vervuilde pluim, ook wel de Enka-smeerpijp genoemd, beweegt zich richting het Natura 2000 gebied Binnenveld, het riviertje de Grift en de Binnenlandse Hooivelden bij Wageningen. Een aangedragen oplossing is het saneren van het vervuilde grondwater door het op te pompen en te lozen in de Nederrijn. Hiertegen is bezwaar aangetekend. Grondwater met giftige stoffen zou in hun visie niet zomaar in het oppervlaktewater geloosd moeten worden.

Het college stelt, in antwoord op vragen van GroenLinks en VVD, dat de bodemverontreiniging op de voormalige Enka locatie zeer uitvoerig is onderzocht. De provincie Gelderland is bevoegd gezag voor deze locatie. ,,Er is een goed beeld opgebouwd van de aanwezige grondwaterverontreiniging onder de wijken Maandereng en Rietkampen.”

De gekozen oplossingsrichting is volgens het college definitief. ,,Er is echter ook een voorbehoud gemaakt. Wanneer er in de toekomst nieuwe technieken beschikbaar komen die leiden tot een andere afweging voor de aanpak dan kan hiervoor worden gekozen.”

Met de gekozen aanpak zou ervoor worden gezorgd dat de verspreiding van de grondwaterverontreiniging richting het Binnenveld en de oppervlaktewateren van de wijk Rietkampen wordt gestopt. Voor de beheer- en onderhoudskosten van de sanering van de Enka-pluim worden de kosten gelijkmatig verdeeld tussen de gemeente Ede en het Waterschap. Het gaat om 2,5 miljoen euro, in 100 jaar.


Sparta rouwt om Sanny de Groot

EDE Gymnastiekvereniging Sparta treurt om het overlijden van Sanny de Groot. De gymleidster overleed zondag 7 februari op 80-jarige leeftijd. Sanny de Groot werd in 1942 geboren en sinds 1949 was zij lid van Sparta. ,,Sanny was erelid van Sparta en lid van verdienste met gouden speld van de Gymnastiekbond KNGU. Ook ontving zij een koninklijke onderscheiding.”