Gianni van de Craats (rechts) uit Harskamp.
Gianni van de Craats (rechts) uit Harskamp. Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Snelle verrassing uit Harskamp

19 april 2021 om 08:56

‘Podiumplaats voelde lekker aan’

HARSKAMP De 15-jarige Gianni van de Craats verraste onlangs vriend en vijand tijdens zijn debuut bij de eerste Ford Fiesta Sprint Cup op het circuit van Zandvoort.

,,Een betere start is bijna niet te bedenken. Bij je debuut in de autosport een derde plaats pakken in het juniorenklassement in de strijd om de Ford Fiesta Sprint Cup. Ook pakte ik pole position in de eerste wedstrijd. De race op Zandvoort was niet alleen een belevenis, maar ook best spannend”, blikt de Harskamper terug. De scholier blijft in alle opzichten zichzelf. ,,Ik zit in het examenjaar en volg de studie Profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE) bij De Meerwaarde in Barneveld. Een nieuwe benaming van de vroegere afdelingen metaal-, elektro- en installatietechniek. Het is een veelzijdige opleiding met veel mogelijkheden. Ondanks corona heb ik de laatste maanden normaal naar school gekund. Daarnaast beoefende ik mijn sporten karten en autosport. Gemiddeld ben ik een uur of vijf per week bezig met allerlei trainingsvormen. Nee, op school is het race of karten geen gespreksonderwerp. Wie weet na dit interview. Ik loop niet met mijn prestaties te koop.”


BESCHEIDEN Gianni vertelt met een zekere rust en kalmte over zijn ervaringen in de strijd om Ford Fiesta Sprint Cup. ,,Ik werd in de eerste race knap tweede en ook de tweede race verliep voorspoedig. Met als eindresultaat een derde plaats in het klassement. ,,Op het eind kon ik de race niet helemaal bijhouden. Ik wist dat er wat meer ervaren coureurs achter me zaten. Dan weet je dat er een moment komt dat je gepasseerd wordt en dat gebeurde ook.” De wedstrijden in Ford Fiesta Sprint Cup duren een half uur per race. De snelheden liggen heel hoog. Maar hoeveel ronden er op een circuit kunnen worden gereden is niet altijd duidelijk. Dat vraagt van rijders en begeleiders optimale concentratie en inzicht. Van de Craats probeert in alle hectiek zichzelf te blijven. ,,Je blijft gang maken. Natuurlijk voel je de druk van de achtervolgende auto’s, maar dan juist is het de kunst rustig te blijven. Hoewel ik van nature een rijder ben van ‘alles of niets’, moet je in zo’n geval voor je positie gaan. Dat betekent gedoseerd en tactisch rijden. Op die manier heb ik mijn goede plaats kunnen behouden”, legt hij uit. Van de Craats heeft veel vertrouwen in het team en de auto. ,,Ik mag deel uitmaken van het topteam NXT Racing. Zij volgden mij al bij het karten en ik mocht vorig jaar in Zandvoort en Assen testraces in de Ford rijden. Dat heb ik kennelijk goed gedaan want de eigenaar, coureur en instructeur bij NXT Racing Youri Verswijveren benaderde mij. Ik had weinig bedenktijd nodig om op het aanbod in te gaan. De kans op een team komt niet al te vaak voorbij.” Youri Verswijveren en de Harskamper kennen elkaar al wat langer. ,,Hij volgde mij al in de jaren dat ik met karten begon. Dat scheelt en schept een band. Youri heeft zelf veel ervaring in de autosport. Ik neem zijn tips op allerlei gebied graag mee in de race. Maar je kunt soms nog zoveel bedenken, het komt ook aan op zelf snel reageren op een precaire situatie.”


p [Lees het volledige interview als Premium-verhaal op Ede Stad.nl