Enquêtes

16 april 2021 om 11:22

Wanneer er een nieuw kabinet is. Ja, wanneer er een nieuw kabinet is dan....Komt er een aantal parlementaire enquêtes. Duidelijk is al één over de Toeslagenaffaire en ook één over de gaswinning in Groningen. Mogelijk ook nog één over de verbouwing van de Tweede Kamer en een paar columns geleden opperde ik nog een enquête over de handel in CO2-rechten tussen bedrijven in Nederland en Tanzaniaanse mangoboeren.


In alle gevallen gaat de overheid zichzelf onderzoeken en ken je nu al voor een gedeelte de uitkomsten.


Corona zal zeker ook een enquête opleveren, misschien wel twee. Ik hoop dat die dan niet tot de overheid beperkt blijft, maar ook de beddenbazen, IC-bazen, test- en vaccinatiebazen erin betrokken worden. Misschien moet het nog wel verder gaan. In het Financieel Dagblad las ik een interview met de baas van bol.com. Vooropgesteld een gewaardeerd bedrijf wanneer je snel wat nodig hebt. Ik doe het ook wel eens, maar probeer zo min mogelijk via internet te kopen, niet alleen vanwege de vervuilende dieselbussen, maar vooral om lokaal te kopen. 'Koop Edese waar' draag ik uit.


De baas van bol.com zegt in het FD dat zijn bedrijf heel goed draait en hij zich verplicht voelt om de lokale winkeliers te helpen. Ik dacht eerst nog even aan het afstaan van een beetje marge of gewoon geldelijke steun, maar dat is te eenvoudig. Hij biedt aan om de fysieke winkels te adviseren hoe zij ook online kunnen verkopen. Zoiets als de supermarkt die de schoenenwinkel wil bijstaan hoe je de rekken in de winkel opstelt. Een nobele geste vindt u misschien. Er zijn toch wel grote verschillen in hoe bedrijven lijden onder de crisis. En dan heb ik het over het verschil tussen heel goed en heel slecht. En ook die waar het heel goed gaat vragen soms overheidssteun aan. Ook iets voor een enquête, maar als je dan kan zeggen dat je de concullega's geholpen hebt dan is dat vast een pré. Ik ben benieuwd hoe wij daar te zijner tijd over denken.