Afbeelding
Politie Ede

VVD vraagt meer aandacht voor gevaren drugslabs

16 april 2021 om 11:25

EDE VVD-fractievoorzitter Bart Omlo heeft donderdagavond tijdens het vragenuurtje aan het college mee aandacht gevraagd voor de gevaren van drugslabs. Hij pleitte bovendien voor het vergroten van de bewustwording op dit onderwerp bij de Edese bevolking.


In Arnhem werd recent een groot drugslab ontdekt, een van de grootste crytalmethlabs tot nu toe ontdekt in Nederland. Drie Colombianen zijn inmiddels aangehouden. Uit de ontdekking blijkt dat dit soort drugslabs niet alleen in afgelegen schuren worden gevonden, maar ook op bedrijventerreinen tussen normale legale bedrijven.

Welke lessen kunnen worden getrokken uit de vondst in Arnhem, vraagt Omlo onder meer aan het college. ,,Hoe voorkomen wij dat onze gemeente aantrekkelijker wordt als er in Arnhem steviger wordt gehandhaafd naar aanleiding van de recente vondst? Kunnen wij dit waterbed-effect voorkomen?”

Omlo vroeg ook of het mogelijk is om op een speelse manier, bijvoorbeeld middels een online quizwedstrijd ofwel ‘de grote Edese ondermijningsquiz’ de kennis te testen van inwoners en bedrijven en met behulp van de resultaten de kennis en bewustwording te vergroten.

Volgens burgemeester René Verhulst worden wel degelijk lessen getrokken uit de ontdekking van het drugslab in Arnhem. ,,Het waterbed-effect is er, maar we hebben wel te maken met internationale criminelen. We zorgen in Ede voor een goede preventie, informatie en integrale controle, ook op bedrijventerreinen. We moeten attent zijn op drugslabs op bedrijventerreinen, daar heb je soms minder kans om op te vallen dan in de uiterste buitengebieden van de gemeente.”

De burgemeester verwijst naar de quiz ‘leerling alert' en via lessen op school wordt aandacht gevraagd voor bewustwording van de problematiek. Hij wijst ook op de ondermijningapp, met quiz. Die moet volgens Omlo actief worden gepromoot en daar is de burgemeester het mee eens.