Afbeelding
heliflight.nl

Gemeente Ede sluit 2020 ondanks corona af met positief resultaat

20 april 2021 om 11:46

EDE Ondanks dat 2020 in alle opzichten een bewogen jaar was, sluit de jaarrekening van de gemeente Ede met een positief resultaat van 8,4 miljoen euro. Hiervan gaat 1,8 miljoen euro gelijk naar een aantal resultaatbestemmingen, waaronder bijvoorbeeld de post corona.


Van de 6,6 miljoen euro die overblijft is een groot deel, 5,2 miljoen euro, toe te schrijven aan de opbrengst van bouwprojecten van de gemeente Ede. De totale begroting bedraagt 400 miljoen euro. Veel plannen zijn vorig jaar anders verlopen dan vooraf gedacht, maar voor 2020 heeft dit geen financiële effecten gehad op de jaarrekening, laat de gemeente weten. Het college van B&W heeft de jaarrekening goedgekeurd. Het is nu aan de gemeenteraad om de jaarrekening vast te stellen.

,,Iedereen kijkt met gemengde gevoelens terug op het jaar 2020. Het was een jaar van onzekerheden, een jaar van thuiswerken, veel minder op pad gaan en minder afspraken met dierbaren”, zegt Wethouder Leon Meijer (financiën). ,,Ook financieel is het voor veel mensen een erg onzeker jaar geweest en dat is het nog steeds. De gemeente Ede ondersteunt haar inwoners, ondernemers en medewerkers waar mogelijk. Vanuit de landelijke overheid is er geld beschikbaar gesteld om gemeenten hierin tegemoet te komen. Toch is de financiële impact van de coronacrisis nog onduidelijk en onzeker. Ondanks al deze ontwikkelingen zijn we erin geslaagd het jaar 2020 positief af te sluiten. Een mooi startpunt voor het komende jaar waarin de onzekerheid rondom het coronavirus voortduurt.”

De gemeenteraad vergadert op 29 april over de jaarrekening en neemt op 20 mei 2021 een besluit.


Weer minder fysieke winkels in Ede

EDE In de gemeente Ede waren op 1 januari 2021 in totaal 535 fysieke winkels gevestigd. Dat is een daling van 1,7 procent in vergelijking met een jaar eerder. In de gemeente Ede zijn er nu 4,5 winkels per duizend inwoners.

Ook landelijk daalde het aantal fysieke winkels, al was de landelijke daling van 1 procent wel iets minder dan de Edese daling. Op 1 januari telde Nederland zo’n 85.500 winkels, tegenover ongeveer ruim 86.000 een jaar eerder. Dat blijkt uit CBS-cijfers die dinsdag zijn gepubliceerd.

Ondanks de coronacrisis bleef de daling vorig jaar relatief beperkt. Het aantal fysieke winkels daalt al jaren en is volgens het statistiekbureau sinds 2010 met in totaal zo'n veertien procent afgenomen. Het aantal webwinkels groeide in die periode juist explosief.