Quinty van Veldhuizen en Kyra Boekhorst zijn een online petitie gestart om een skatebaan te realiseren in hun buurt.
Quinty van Veldhuizen en Kyra Boekhorst zijn een online petitie gestart om een skatebaan te realiseren in hun buurt. eigen foto

‘Met een petitie moet het lukken'

16 april 2021 om 15:18

Quinty en Kyra willen skatebaan in hun wijk

EDE Quinty van Veldhuizen en Kyra Boekhorst (allebei 12) zijn van mening dat er in de wijk Rietkampen in Ede maar weinig te doen is voor jongeren van 12 jaar en ouder. Ze zijn daarom een petitie gestart met als doel een skatebaan. Over de plek waar dit moet komen, hebben ze ook nagedacht. ,,Achter de schaapskooi ligt een groot grasveld tegen het industrieterrein aan. Het ligt aan de rand van de wijk, dus omwonenden hebben geen last van overlast.”


Barry Wensink

De twee leerlingen van groep 8 van de Panta Rhei vertellen dat er aan speeltuinen geen gebrek is in hun wijk. ,,Maar dat is voor de jongste jeugd”, leggen ze uit. ,,Inmiddels zijn de jongeren in de wijk gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar en voor deze leeftijdsgroep is er niets te doen. Vroeger was hier wel een soort skatebaan, maar dat is lang geleden. Het lag midden in de woonwijk, zorgde voor overlast en was veel te stijl. Het is dan ook weggehaald, want je kon er niets op doen.”


UITGEWEKEN Tijdens de coronaperiode is steeds meer jeugd uitgeweken naar de skatebaan bij De Peppel. ,,Bij lekker weer kun je daar op de step heen, maar het is er nu elke dag extreem druk en dat is niet leuk. Er zijn ook veel grotere jongens en soms is er rottigheid.” Om anderen mee te krijgen in het plan voor de komst van een skatebaan, wilden de beide meiden een handtekeningenactie houden. ,,In coronatijd mag je helaas niet langs de deuren gaan, dus dat idee viel af”, aldus Kyra. Plan B was de modernere versie van het eerste plan, oftewel via internet een petitie starten.


STREEFGETAL Als streefgetal staat op de site ‘op naar de 200'. ,,We hebben niet echt een streefgetal hoor, maar automatisch stond er 100 in het scherm. Dat hadden we al snel en daarom is het aangepast in 200”, licht Quinty toe. De vriendinnen, volgend schooljaar hopen ze HAVO/VWO te gaan doen op het Pallas Athene, vragen ook op het Facebookaccount van de wijk Rietkampen aandacht voor hun actie. Feit is dat de teller binnen een week op 175 stond. ,,Ons plan is om een mail te sturen naar de gemeente Ede.”


p Lees het volledige interview als Premium-verhaal op EdeStad.nl.