Yorick Schurink is niet overtuigd dat wijzigingen van de NTTB logisch zijn.
Yorick Schurink is niet overtuigd dat wijzigingen van de NTTB logisch zijn. Theo Beumer

Tafeltenniscompetitie op de schop

19 april 2021 om 10:13

'Verandering is prima, maar niet zo'

EDE Yorick Schurink, speler van de Edese tafeltennisclub TTV. BIT.nl is niet helemaal gelukkig met wijze waarop tafeltenniscompetities op de schop gaan.


Eip Janssen

,,Dat er ‘iets’ moet veranderen lijkt me logisch. Maar de nu gekozen oplossing is zeker in de divisie (tweede divisie, red.) niet de meest logische”, steekt de technische man van BIT.nl van wal. Het is de mening van een speler die dus zowel achter de tafel als binnen de club met de veranderingen die de NTTB (Nationale Tafel tennis Bond, red.) wil doorvoeren te maken krijgt.

De NTTB wil om te beginnen in de ere- en eerste divisie, het hoogst bereikbare niveau, de competitie opsplitsen in twee delen. Er komen dan twee kampioenen die spelen om de landstitel. Tenzij één team beide competities wint. Volgende verandering is om zes enkelspelen te plannen en een dubbelwedstrijd. Nu werden negen enkelspelen gespeeld, waardoor een wedstrijd soms heel lang duurt. ,,Dat kan ik me in de twee hoogste divisies nog wel voorstellen. Daar komt nog publiek kijken. Maar dat is in de lagere divisies veel minder het geval.” Schurink is van mening dat in de huidige situatie de verhouding reistijd in relatie tot de effectieve speelduur veel beter in balans zou moeten worden gebracht. ,,Wedstrijden op ons niveau duren niet zelden meer dan vijf uur. Deze veranderingen zullen op ons niveau niet voordeliger zijn. Een wedstrijd bijvoorbeeld in Limburg vraagt bijna de gehele dag van onze hoofdmacht. Maar de wedstrijdduur zal slechts een fractie minder worden bij drie enkelspelen minder. Dat scheelt misschien een uur. Dat voelt voor een speler als stap achterwaarts in plaats van vooruit”, gaat Yorick Schurink verder.

Maar wie de plannen niet ondersteund moet ook een alternatief aandragen. ,,Dat klopt. En dat heb ik ook. Bedenk een systeem met meer wedstrijden in kortere tijd. Waarom niet op twee tafeltennistafels tegelijk spelen? Veel publiek komt er niet. Dus ik zie daar ook geen bezwaar in.” Hoewel de Edese tafeltennissers niet onmiddellijk de gevolgen van de NTTB-besluiten zullen merken, is zeker dat er ook in de lagere divisies aanpassingen zullen volgen.

,,Ik denk dat je als landelijke tafeltennisbond je oor te luister moet leggen bij de spelers. Zeker in de lagere divisies. Op dit moment wordt, of lijkt het mij dat, daar te weinig rekening mee te worden gehouden. Misschien heb ik het mis. Maar voorlopig zie ik deze voorgestelde veranderingen, op welk moment van ingang ook, niet als een voordeel voor ons”, vervolgt Schurink.

Het bestuur van de club trad onlangs aan. Het bestaat uit voorzitter Wim Spelt, secretaris Christine Blaauw, Remon Langius (bar- en gebouwbeheer), Peter Groen (algemene zaken) en Yorick Schurink voor technische zaken. ,,Het bestuur heeft geprobeerd contact te houden met de leden in deze lastige tijd. Er was een enquête onder de leden, met als doel de meningen en behoeften van de leden te vragen over de toekomstkoers. Ook het aantal leden dat de club heeft verlaten is gelukkig minimaal. Dat sterkt ons als bestuur om de zaken voortvarend aan te pakken zodra dat mag.”