Afbeelding
Pixabay

Steeds meer Edenaren eten minder vlees

20 april 2021 om 11:51

Gerard van Wijk

Steeds meer Edenaren eten minder vlees

EDE Steeds meer inwoners van Ede geven aan minder vlees te eten. Dat blijkt uit een recent gemeentelijk onderzoek. Van de ondervraagden zegt 45 procent minder vlees te eten. Dat is tien procent meer dan bij een vergelijkend onderzoek in 2014. Van de hoogopgeleiden geeft 59 procent aan minder vlees te zijn gaan eten, bij laagopgeleiden ligt dit percentage op 33. ,,Hoogopgeleiden kopen ook relatief vaak biologisch voedsel, gebruiken vaker duurzame energie en kiezen vaker bewust voor het openbaar vervoer in plaats van de auto.”


Doel van het onderzoek, onder de naam ‘Inwoners aan het woord’, is het verkrijgen van inzicht in het gedrag, de beleving en de mening van inwoners van de gemeente Ede, van belang voor het te voeren beleid.

Vrijwel iedereen geeft aan iets te doen aan duurzaamheid. ,,Op veel punten zijn inwoners duurzamer dan in 2014.” Inwoners tot 35 jaar blijken kritischer op hun eigen gedrag dan 65-plussers en geven op veel duurzaamheidsaspecten vaker dan 65-plussers aan duurzaam te handelen. Daarentegen reizen ouderen minder met het vliegtuig en gebruiken vaker duurzame energie. In Ede zijn ongeveer 8000 woningen op het warmtenet aangesloten, ofwel 16 procent van de totale woningvoorraad.

Steeds meer Edenaren kopen streekproducten. Inwoners van de dorpen kopen trouwens vaker streekproducten dan inwoners van Ede-stad.

Nog weinig inwoners blijken groente en fruit te eten. In de dorpen en het buitengebied is dagelijks vlees eten veel gebruikelijker (30 procent) dan in Ede-stad (17 procent). ,,Hoewel zelfredzaamheid na het 75e levensjaar duidelijk afneemt, is de langjarige trend dat steeds meer ouderen op hogere leeftijd zelfredzaam blijven. Van de 75-plussers zegt 83 procent zich goed te kunnen redden, dat zijn er meer dan zeven jaar geleden.”

p [Lees het hele artikel op EdeStad.nl