Het Nederlands elftal viert de plaatsing voor het EK na afloop van de EK-kwalificatiewedstrijd Noord-Ierland - Nederland.
Het Nederlands elftal viert de plaatsing voor het EK na afloop van de EK-kwalificatiewedstrijd Noord-Ierland - Nederland. Koen van Weel

Hoe het Nederlands Elftal de [rug rechtte] en het EK haalde

Het EK 2020 moest volgens toenmalig UEFA-voorman Michel Platini een feestje voor Europa worden. Zijn plan, om het toernooi voor het eerst in meerdere landen te organiseren, werd omarmd. Met terugwerkende kracht bleek het een ongelukkig getimede beslissing, maar dat kon Platini toen uiteraard nog niet weten. Door de coronapandemie werd het onmogelijk om het EK in 2020 in meerdere landen te spelen. Daarom werd het toernooi verplaatst naar 2021.


Het Nederlands elftal werd op zondag 2 december 2018 voor het eerst met het EK 2020 geconfronteerd. Het team was destijds in topvorm, want Oranje had zich enkele weken daarvoor geplaatst voor de halve finale van de nieuwe Nations League. Duitsland werd in eigen huis op 2-2 gehouden. Op 2 december dat jaar kwam Duitsland ook uit de koker als één van de tegenstanders op weg naar het EK. Naast de oosterburen werden ook Noord-Ierland, Wit-Rusland en Estland aan het elftal van toenmalig bondscoach Ronald Koeman gekoppeld.


Op 21 maart 2019 trapte Nederland in De Kuip af voor de eerste kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland. Al na één minuut lag de bal achter doelman Gorbunov: 1-0 door Memphis Depay. De eerste wedstrijd bleek ‘een eitje’: 4-0. Maar drie dagen later stond er een veel moeilijkere confrontatie op het programma. Ruim 51.000 toeschouwers zagen in de Johan Cruijff ArenA dat Duitsland binnen 34 minuten een 0-2 voorsprong nam. Net na rust bracht Matthijs de Ligt het publiek in vervoering door de 1-2 te maken en een kwartier later schoot Memphis Depay de 2-2 op het bord. Maar een punt overhouden deed Oranje niet. Nico Schulz scoorde in de laatste minuut ‘op z’n Duits’ de 2-3. Het resultaat leidde tot lichte zorgen. Met nog een uitwedstrijd tegen Duitsland en een goed presterend Noord-Ierland nog tweemaal als tegenstander, moest Oranje vanaf nu geen misstap meer maken.

Bijna een half jaar later, op 6 september 2019, moest Nederland laten zien uit welk hout men gesneden was. In Hamburg won Nederland, na een 1-0 achterstand, met 2-4 van Duitsland. In de poule - de bovenste twee ploegen zouden zich plaatsen voor het EK - lag ineens alles weer open. Dat was zeker zo toen Oranje drie dagen later weer een overwinning aan het totaal toevoegde in Estland. Oudgediende Ryan Babel nam de 0-1 en 0-2 voor zijn rekening in Talinn, waar Nederland uiteindelijk met 0-4 won.

,, De thuiswedstrijd tegen Noord-Ierland werd een thriller, die pas in de slotfase werd beslist

Een maand later volgde de eerste kraker met concurrent Noord-Ierland in Rotterdam. Het werd een thriller, die pas in de slotfase werd beslist. Na 75 minuten spelen dompelde Josh Magennis De Kuip in rouw door de 0-1 te maken. Maar hoe anders was de stemming na negentig minuten en vooral de blessuretijd. Memphis Depay maakte tien minuten voor tijd de gelijkmaker voor Nederland. In de eerste minuut van de blessuretijd maakte Luuk de Jong de 2-1 en drie minuten later ‘bevrijdde’ Depay De Kuip: 3-1.


FRANK EN VRIJ Wie dacht dat Nederland drie dagen na de ontsnapping tegen Noord-Ierland frank en vrij zou spelen in Wit-Rusland, had het mis. Door twee goals van Georginio Wijnaldum kwam de ploeg van Koeman simpel aan de leiding. Maar na rust speelde Oranje belabberd en kwam de thuisploeg via een goal van Stanislau Dragun nog dicht in de buurt van een punt: 1-2.


Met de zege in Wit-Rusland zette Nederland zichzelf wel op ‘matchpoint' wat betreft kwalificatie voor het EK. Op zaterdag 16 november moest het definitief gebeuren in en tegen Noord-Ierland. In Belfast schreeuwden 18.000 Noord-Ieren hun ploeg naar voren, maar hield Oranje stand: 0-0. Kwalificatie was een feit. Het duel van drie dagen later in Amsterdam tegen Estland was slechts voor de statistieken.

De 5-0 zege gaf de EK-kwalificatie wel extra glans.

Bondscoach Ronald Koeman van het Nederlands elftal tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Estland.
Georginio Wijnaldum van het Nederlands elftal viert zijn 4-0 met Myron Boadu tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Estland.
Teamfoto van het Nederlands elftal tijdens de EK kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Duitsland.
Bondscoach Ronald Koeman van het Nederlands elftal tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Estland.