Tegenstanders in de EK-poule

Tegenstanders in de EK-poule

Nederland treft drie tegenstanders in de EK-poule. Toegegeven: een ‘poule des doods’ lijkt het niet. Maar de drie tegenstanders moeten niet onderschat worden.


NOORD-MACEDONIË Van de opponenten is Noord-Macedonië misschien wel de verrassendste. In een poule met onder meer Polen, Oostenrijk en Slovenië werd het land op onderling resultaat derde. Alleen Oostenrijk en Polen wonnen twee keer van de Noord-Macedoniërs. Plek drie gaf uiteindelijk toegang tot de playoffs voor kwalificatie. Eerst werd Kosovo verslagen en in de finale won Noord-Macedonië door een doelpunt van ‘good old’ Goran Pandev met 1-0 van Georgië. Het is voor het eerst dat het land meedoet aan een EK. Maar kansloos is de ploeg zeker niet. eind maart werd Duitsland in eigen huis met 1-2 verslagen in de WK-kwalificatiepoule. Oranje is dus gewaarschuwd.


OOSTENRIJK In dezelfde kwalificatiepoule zat een andere EK-tegenstander van Oranje: Oostenrijk. Dat land wordt geleid door de 55-jarige Duitse oud-verdediger Franco Foda. In de groep werd Oostenrijk met zes punten achterstand op Polen tweede. Wel maakte de ploeg één doelpunt meer in tien wedstrijd: 19 treffers in totaal. Het was de tweede keer dat Oostenrijk zich plaatste via de kwalificatie. Eenmaal (in 2008) organiseerde het land het EK, destijds samen met Zwitserland. Maar nog nooit Oostenrijk verder dan de poulefase. Veel bekende namen herbergt de selectie niet. De bekendste is die van David Alaba, superster van Bayern München. In Oostenrijk treft Nederland echter een taaie tegenstander, die zeker bij de eerste twee kan eindigen.


OEKRAÏNE Oekraïne is ook een outsider op het EK in 2021. Oranje begint tegen deze tegenstander, die zich relatief makkelijk kwalificeerde. Sterker nog, Oekraïne won de poule. Dat mag in een groep met Portugal en Servië toch opvallend genoemd worden. Luxemburg en Litouwen waren de andere tegenstanders en dat plaatst de slechts vier tegentreffers in acht duels in de juiste context. Portugal kon tweemaal niet winnen (0-0 en 2-1 voor Oekraïne) van het team van bondscoach en voormalig topspits Andrij Sjevtsjenko. Bekende selectiespelers zijn Oleksandr Zintsjenko, die nog voor PSV speelde en doelman Andrij Pjatov, die al bijna honderd wedstrijden onder de Oekraïense lat stond. Het is de derde deelname aan een EK voor het land, dat net als Oostenrijk nog nooit uit de groepsfase kwam.