Oud-profvoetballer Gerdo Hazelhekke heeft een brede kijk op het Nederlands elftal.
Oud-profvoetballer Gerdo Hazelhekke heeft een brede kijk op het Nederlands elftal. Theo Beumer

Oud-topscorer Hazelhekke heeft [twijfels over Oranje]

Tussen 1970 en 1982 was de Edenaar goed voor twaalf seizoenen betaald voetbal, waarvan zeven in de Eredivisie. Hazelhekke kwam uit voor NEC, Go Ahead Eagles, de Graafschap en FC Wageningen. ,,Ik scoorde 179 doelpunten en sta nog steeds in de top 15 topscorers aller tijden in het betaalde voetbal. Maar ik begrijp dat je komt om mijn visie en kansen van het Nederlands elftal op het komende EK door te nemen”, neemt de goedlachse spits de regie van het interview over. Het gesprek neemt af en toe een onverwachte wending. Daar waar hij even zocht naar de juiste antwoorden, hielp zijn gastvrije partner Jeanne Hazelhekke wel. ,,Bij een spannende wedstrijd analyseer ik meer ingehouden. Jeanne leeft veel feller mee en heeft met een basis vanuit haar eigen topsportcarrière (hockey, red.), best wel een goede kijk op het spelletje.” Als het gaat over het ideale Nederlands elftal komt Hazelhekke al snel op de geblesseerde aanvoerder. ,,Helaas is Virgil van Dijk niet beschikbaar. De volledige inzetbaarheid van Daley Blind is op het moment van het interview (eind mei, red.) onduidelijk. Nee, ook een Arjan Robben zou ik niet opstellen. Een goede wedstrijd spelen tegen FC Emmen is anders dan dit EK-niveau. Ook Ryan Babel had ik niet meegenomen. Op dit niveau neem je geen spelers voor de ‘kleedkamer’ mee”, zegt hij gedecideerd. De eerste acht namen volgen snel. Bij het middenveld is enige twijfel. ,,Ik kies voor Stekelenburg als keeper. Achter: Dumfries, De Vrij, De Ligt en Wijndal. Middenveld: Wijnaldum, De Jong, Gravenberch en Klaassen. Mijn spitsen zijn Depay en Luuk de Jong.” De laatste positie levert bijval op van echtgenote Jeanne. ,,Ik zou ook zeker Wout Weghorst meenemen”, zegt zij. ,,Luuk (De Jong, red.) is beter aan de bal maar, Weghorst heeft me wel verrast. Goed, dat zou ook kunnen.”

EERSTE De gepensioneerde Edenaar (71) denkt dat ons land moeiteloos door de poulefase zal wandelen. ,,In de eerste plaats allemaal thuiswedstrijden in Amsterdam. Noord-Macedonië, Oekraïne en Oostenrijk zijn geen geweldige teams. Het zijn ploegen met een enkele goede speler. Bij Noord-Macedonië bijvoorbeeld een Goran Pandev. Hij scoort veel bij Genoa (Italië). Bij de Oostenrijkers zit het defensief wel snor. Marcel Sabitzer (RB Leipzig) en David Alaba (Bayern München) zijn goede spelers. De laatste vier bereiken zou mooi zijn. Ik denk dat België, Frankrijk, Italië en Duitsland onze grootste concurrenten worden. Outsider is voor mij Portugal. Een niet te onderschatten ploeg, maar wel erg afhankelijk hoe Christiano Ronaldo presteert.” Gerdo Hazelhekke, zelf een technische voetballer met een goede balbehandeling, hoopt dat Kevin de Bruyne van België een hoofdrol gaat spelen. ,,Een geweldige voetballer. Niet alleen individueel, maar ook als teamspeler. Bij de aanname van een bal heeft hij al oog voor het vervolg. Zo kijk ik ook naar voetbal. Niet waar de bal is, maar juist elders op het veld zijn de echte acties belangrijk. Loopt een medespeler goed vrij? Wie trekt een sprint en opent het spel. Dat zijn vaak onderschatte acties, waar de gemiddelde kijker of commentator aan voorbijgaat. Ik hoop dat Frank de Boer vooral Memphis Depay - mits in een goeie motivatieflow - een vrije rol gunt. Hij gedijt in vrijheid. Een Wijnaldum of Klaassen zijn spelers die het gat induiken en gevaar stichten.” Het echtpaar Hazelhekke stoort zich ook aan iets bij het Nederlands elftal. ,,Onder Frank de Boer is het rondspelen op balbezit een groot goed geworden. Zelfs een supertalent als Frenkie de Jong bezondigt zich daaraan. Johan Cruyff zei altijd: Je moet schieten, anders kun je niet scoren. Nu is het tot 'breien in de ruimte' verworden en je weet dat de tegenstander in defensief opzicht een muur optrekt. Het enige wat bij zo'n tactiek belangrijk zal zijn is snel scoren. Dan moet de tegenstander openen”, legt Hazelhekke uit.


FAN ,,Ik ben een fan van het team Björn Kuipers. Hij straalt echt wat uit en heeft in al die jaren de nodige routine opgedaan. Zijn team met de Edese grensrechter Sander van Roekel en Erwin Zeinstra is goed op elkaar ingespeeld. Ik hoop dat zij mooie wedstrijden krijgen. Danny Makkelie zal zeker zijn mannetje staan. Maar ik gun Kuipers een mooi afscheid.” Over de VAR is Hazelhekke enthousiast. ,,Ingrijpen bij grote fouten: akkoord. Maar bij een buitenspelsituatie die over een millimeter gaat, zou de VAR terughoudender moeten zijn. Spelers durven amper meer te juichen na een doelpunt. Het spontane wat het voetbalspel zo mooi maakt is een verdwenen.” Hazelhekke is met pension en geniet daarvan. Een functie als trainer zag hij niet zitten. ,,Ik geniet van mijn vrijheid. Het voetbal volgen is nu een eigen keuze. Ik moet er niet aan denken ‘geleefd' en ‘afgerekend' op behaalde resultaten te worden. Dat is het mij niet meer waard.”