De Edese trainers verwachten veel van Memphis Depay.
De Edese trainers verwachten veel van Memphis Depay. Vincent Jannink

België, Frankrijk of toch Duitsland? Edese ‘deskundigen' [zijn het niet eens]

Leuk, een EK met Oranje, maar wanneer gaan de Edese trainers en aanvoerders het toernooi volgen? ,,De meeste wedstrijden in de poulefase zeker niet. Vanaf de achtste finales wordt het pas interessant. Daaruit de krenten uit de pap pikken is de kunst”, zeggen Fortissimo-trainer Paul Bremer, ZVV Ede-speler Mitchell Snetselaar en Marcel van Bruksvoort (verdediger van Blauw Geel ’55). De fanatiekste kijkers zijn Wesley van de Kraats (verdediger Edesche Boys), Michel Hol (aanvaller SV Harskamp) en Aad van den Berg (trainer Bennekom). De laatste geeft aan alle grote toernooien te volgen. ,,Gelukkig kan ik dan ook af en toe kijken als supporter in plaats van als trainer.’’ Een mening die wordt gedeeld door DTS Ede-trainer Arnold Brehler en Dennis van den Berg (trainer Lunteren). ,,Ik ben een voetballiefhebber. Ik denk dat ik best veel ga kijken.’’ Peter Roks, verdediger van Advendo’57 is een man van de nuance. ,,Ja, ik ga het EK wel volgen. In ieder geval elke dag even de samenvattingen kijken en de leuke wedstrijdjes eruit pikken om live te kijken. Wel jammer dat ze het uitgebreid hebben naar 24 landen.’’ Geoffrey van de Kamp, aanvoerder van Ede/Victoria, laat weten: ,,Ik ga het EK zeker volgen. Hopelijk met een wedstrijdje van Nederland in de ArenA.’’ Michael Mulder (doelman SDS ’55) heeft een andere wens: ,,Ik hoop dat in juni de kroegen weer open zijn. Wat is mooier dan samen met een pilsje te kijken?”

ORANJE ,,De poulefase overleven ze wel. Hoever ze komen hangt af van tegenstander in achtste finale. Een finaleplaats zit er niet in”, menen Van de Kamp, Roks, Mulder, Hol, Snetselaar en Van Bruksvoort. ,,Nederland is geen wereldtop en mist aanvallend ingestelde spelers om een wedstrijd open te breken of te beslissen. Zoals vroeger met Robben of Sneijder. Het land dat na een zwaar coronaseizoen de meest fitte spelers heeft komt het verst”, meent Snetselaar. ,,Ook het gemis van Virgil van Dijk zal zwaar wegen”, aldus Marcel van Bruksvoort. Peter Roks heeft twijfels de bondscoach. ,,Ik ben nog niet zo overtuigd van Nederland onder Frank de Boer.’’ Wesley van de Kraats is positiever. ,,Ik verwacht dat de halve finale haalbaar is.’'


Bennekom-trainer Van den Berg: ,,Ik denk dat Nederland het de grote landen lastig kan maken. Het materiaal is aanwezig. Ik vind het voorin wat mager, maar de rest is dik in orde. We behoren niet tot de favorieten, maar tot de outsiders.’’
,,Het ontbreken van Van Dijk is een grote aderlating. Met hem had ik voor 4-3-3 gekozen. Nu voor 5-3-2. Hoewel ik natuurlijk hoop dat Nederland heel ver gaat komen, horen ze niet tot de absolute favorieten’’, vult Brehler aan. ,,Ik vind het lastig in te schatten. Onder Ronald Koeman was er een bepaalde spirit. Dat is bij Frank de Boer minder geworden. Ik ben benieuwd of hij die kan terugkrijgen. Natuurlijk mis je Virgil van Dijk en Daley Blind is een vraagteken. Als het allemaal wat meezit, kan Nederland nog best ver komen’’, oordeelt Dennis van den Berg van Lunteren. ,,De voorronde overleven ze wel. Hoever ze komen hangt af van tegenstander in achtste finale. Nee, ik denk niet dat een finale plaats erin zit’, gaat Bremer verder.


FAVORIETE SPELER Frenkie de Jong is bij velen de favoriete speler. ,,Koppelt individuele klasse aan teambelang”, menen Bremer, Van Bruksvoort, Hol, Van den Berg en Brehler. Dennis van den Berg (hij heeft wel moeite in grote wedstrijden de hoofdrol te pakken) en Geoffrey van de Kamp (hoe simpel het eruit ziet als hij de bal heeft, is genieten) zijn kritische en geven een compliment aan de FC Barcelona-speler. Van de Kraats en Roks noemen Stefan de Vrij, terwijl Mulder met Berghuis toont waar zijn (Rotterdamse) voorkeur ligt. Michell Snetselaar kiest voor Marco Verratti van Italië. Ook worden verder nog door Aad van den Berg Cody Gakpo en Kevin De Bruyne genoemd. ,,N’Golo Kanté is ook een favoriete speler”, stelt Brehler.


5-3-2-SYSTEEM De meesten kiezen voor een 5-3-2 opstelling voor Oranje. Met Cillissen, Dumfries, De Ligt, Blind, Wijndal, De Vrij. Wijnaldum, Frenkie de Jong, Klaassen, Depay en Malen. Ook Gravenberch, Stekelenburg en Weghorst worden als alternatief veel genoemd. Niemand heeft Luuk de Jong in zijn favoriete elftal. Memphis Depay staat op ieders lijstje.


EK-FAVORIET Beste lichting ooit: België (gekozen door Bremer, Dennis van den Berg, Van de Kamp en Roks). Frankrijk met topspelers als Kanté en Mbappé kan wel drie goede elftallen opstellen volgens Snetselaar, Van Bruksvoort, Mulder, Van de Kraats, Hol, Aad van den Berg en Brehler. Dennis van den Berg sluit de Duitsers en Engelsen, maar ook Nederland, niet uit. Peter Roks rekent op Italië met Duitsland en Spanje als outsiders. Van de Kamp gaat voor onze oosterburen als gevaarlijke ploeg.


ARBITERS Welke Nederlandse scheidsrechter komt het verst op het EK? ,,Ik verwacht Danny Makkelie. Kuipers lijkt over zijn top heen en maakt te veel foutjes in topwedstrijden”, analyseert Bremer. ,,Geen voorkeur. Misschien Makkelie, gezien zijn fluiten in de Champions League”, vult Snetselaar aan. ,,Ik denk dat beiden goed gaan fluiten”, aldus Marcel van Bruksvoort. ,,Beiden niet, ze zijn echt zo arrogant”, oordeelt Mulder. ,,Geen idee. Ik vind ze beiden wisselvallig fluiten”, meent Van de Kraats. ,,Ik ga voor Björn Kuipers. Net iets meer ervaring in de grote wedstrijden en hij laat zich niet gek maken. Ook niet in de Champions League door bijvoorbeeld Neymar'', zegt Aad van den Berg. Een mening die Brehler deelt. ,,Ik kies voor Kuipers. Probeert altijd zoveel mogelijk te laten doorspelen.’’ Lunteraan Dennis van den Berg heeft een andere opvatting dan zijn collega trainers. ,,Kuipers is een heel goede scheidsrechter. Makkelie heeft bewezen op hoog niveau te kunnen fluiten. Ik heb hem ooit als trainer meegemaakt, waar hij als scheidsrechter een wedstrijd van het Nederlands politie elftal floot. Hij praatte wel heel veel. Op basis van die ontmoeting, kies ik voor Makkelie.’’ Geoffrey van de Kamp blijft eerlijk. ,,Ik ben niet echt de beste vriend van een scheidsrechter. Als ik toch moet kiezen vind ik Kuipers de betere scheidsrechter.’’


DE VERRASSING ,,Ik verwacht Italië. Waar vroeger sprake was van catenaccio (zeer verdedigend voetbal) spelen de Italianen nu een stuk aantrekkelijker”, denken Bremer en Hol. Snetselaar en Mulder hopen op Nederland. ,,Mijn verwachtingen zijn niet hoog”, aldus Snetselaar. ,,Moet De Boer wel Feyenoordspelers opstellen”, lacht Mulder. Ook Aad van den Berg hoopt op Nederland en voegt daar Engeland en België aan toe. ,,Altijd wel leuke spelers, maar het komt er nooit van. Daarnaast denk ik dat het voor België ‘nu of nooit' is met deze generatie.''


Marcel van Bruksvoort heeft geen idee. ,,Ik gok op Wales, maar waarom? Geen idee eigenlijk.” Van de Kraats kiest verrassend genoeg voor Polen. ,,Degelijke selectie met veel ervaring, maar ook een paar jonge talenten.” Ook Brehler hoopt dat Engeland gaat verrassen. ,,Vaak is het nét niet. In het Europese voetbal bewijzen zij, ook met een aantal Engelse spelers, de beste te zijn.” Dennis van den Berg kiest voor Turkije. ,,Turkije wordt in mijn ogen de verrassing van het toernooi. Zij bewezen onlangs niet voor niets van Nederland te kunnen winnen.'' Roks is bevreesd voor een poulegenoot van Oranje: Noord-Macedonië. ,,Zij zijn in vorm en wonnen laatst nog van Duitsland." Van de Kamp tenslotte denkt dat Rusland gaat verrassen.