De Veenendaalse coaches kijken vooral als trainer naar het EK voetbal. ,,En dan let ik op de details die ik zelf toe kan passen op mijn eigen team."
De Veenendaalse coaches kijken vooral als trainer naar het EK voetbal. ,,En dan let ik op de details die ik zelf toe kan passen op mijn eigen team." BDUmedia

Trainers verheugen zich op EK; 'maar [kampioen worden we niet]'

Iedereen gaat het Europees voetbalkampioenschap op zijn eigen manier beleven en dat is bij de Veenendaalse voetbaltrainers niet anders. Zij genieten van het spelletje, maar werpen over het algemeen ook een blik op de tactieken. Welke stijlen hanteren landen, welke formaties worden er gespeeld en hoe gaan ze om met de druk die bij zo’n groot toernooi komt kijken.

,,Nee, al zou het mogen…dan ga ik nog niet op een groot plein met duizenden mensen staan”, is De Merino’s-coach Jeroen de Zwaan duidelijk. ,,Ik wil op mijn gemakje voetbal kunnen kijken, niet afgeleid worden en mij concentreren. Als je op zo’n plein staat, kijk je heel anders naar zo’n wedstrijd en dat vind ik zonde. Of ik alle wedstrijden zie? Laat ik het zo zeggen: alle wedstrijden staan wel aan op mijn televisie.”


DETAILS Hierbij kijkt De Zwaan niet alleen naar de Oranjeleeuwen, maar ook naar andere landen. ,,En dan let ik op de details die ik zelf toe kan passen op mijn eigen team. Bepaalde variaties bij standaardsituaties bijvoorbeeld. Tja, ik bekijk de wedstrijd echt als trainer en dat is voor de mensen met wie ik kijk misschien niet altijd even leuk.”

Iemand die daar totaal geen last van heeft, is Bertho van Neerbos. De trainer van SV Panter kijkt al jaren niet naar het Nederlands Elftal en zal dat tijdens dit EK ook hoogstens met een schuin oog doen. ,,Ik kijk sowieso amper voetbal”, is hij stellig. ,,Ik weet niet eens bij wie Nederland in de poule zit. Kijken ga ik wel, hoor. Met een biertje in mijn hand en met vrienden… maar echt interesseren in het EK doe ik mij niet.”


FRENKIE DE JONG ,,We hebben geen echte buitenspelers, dus ik zou met Malen en Depay in de spits spelen”, aldus Jan Gaasbeek, de trainer van VRC. ,,Zet Wijndal en Dumfries op de flanken, Blind, De Vrij en De Ligt in de achterhoede en Klaassen, Wijnaldum en De Jong op het middenveld. Dan heb je best een prima ploegje, maar geen wereldtop. Ik denk dan ook dat de halve finale het maximaal haalbare is.”

De oefenmeester van de derdeklasser ziet België en Frankrijk als de grote favoriet. ,,Spanje is te oud, Duitsland net niet goed genoeg en Engeland nog té talentvol. Waarom ik Nederland als halve finalist zie? Ze hebben gunstig geloot. Worden ze eerste in een relatief makkelijke poule, dan ontlopen ze in de eerste knock-outfase de toplanden. Althans, als zij ook gewoon doen wat er van hen verwacht wordt. Het is voor ons te hopen dat Frenkie de Jong op dreef is; hij is de speler die ons team moet dragen.”


VIJF KEER WISSELEN ,,Ik geef het ploegen te doen die tegen Depay en Malen moeten staan”, aldus Tom Gesgarz, de coach van Veenendaal, die met dezelfde elf zou spelen als zijn collega Jan Gaasbeek. ,,Daarbij is vooral dat verdedigende blok erg goed. Maar ver komen? Tja, dat vind ik lastig. Dan moet je ook een dosis geluk hebben. Ik schat Frankrijk hoger in en ook Duitsland moet je nooit afschrijven. Engeland is ook niet verkeerd en Italië heeft een prima lichting. Ik denk dat het maximaal haalbare de halve finale voor ons is.”


De wedstrijden bekijkt Gesgarz met een select gezelschap; net zoals altijd. ,,Ik ben eigenlijk geen voetbalkijker, maar een EK sla ik niet over. Ik betrap mijzelf erop dat ik vooral als trainer voetbal kijk in plaats van als supporter, maar ik drink na een gewonnen wedstrijd ook zeker een biertje.”

Vooral het gegeven dat er vijf keer gewisseld mag worden, vindt Gesgarz iets positiefs. ,,Het houdt het tempo hoog. Maar dat je nu extra spelers mee mag nemen, vind ik niets. Je moet dan nog meer spelers tevreden houden en dat terwijl je weet dat ze amper tot niet gaan spelen. Dat is voor een ploeg als Frankrijk leuk, want die heeft een wereldselectie, maar Nederland…”


STROPERIG Die mening deelt GVVV-trainer Jochem Twisker ook en daarom denkt hij dat Oranje het moet gaan hebben van het collectief. De Boer moet volgens hem niet starrig doen en vasthouden aan het 4-3-3-systeem, maar in een 5-3-2-systeem gaan spelen. De oefenmeester van de hoogst spelende vereniging in Veenendaal vindt de opstelling van Gesgarz en Gaasbeek een logische, maar toch ziet hij graag één wijziging doorgevoerd worden. Cody Gakpo moet volgens hem op het middenveld komen. ,,Dat klinkt verrassend, maar met Depay en Malen voorin, heb je een creatieve loper nodig. Achter Gakpo zou ik Wijnaldum en De Jong opstellen. Ik denk wel dat dit zou werken. Hij heeft iets speciaals en ondanks dat hij nog jong is, zal hij iets verfrissend aan dit team toevoegen.”

Hoge verwachtingen heeft Twisker echter niet van Nederland. Onder Frank de Boer vindt hij het spel veel te stroperig. ,,Alles gaat de trechter in en we spelen eindeloos rond. Zoek toch eens de aanval op, denk ik dan. Ik zie Nederland dan ook niet verder komen dan de kwartfinale.”


WEGHORST ,,Ik kijk er echt naar uit”, aldus Florian Wolf, de kersverse trainer van DOVO. ,,Ik ga echt alles kijken en als ik een duel niet live kan zien, kijk ik de wedstrijd terug. Het is goed voor je ontwikkeling als trainer en je leert van andere spelstijlen.”

De oefenmeester, die in het verleden samenwerkte met international Denzel Dumfries en de ontwikkeling van Ryan Gravenberch van dichtbij meemaakte, zou voor Kenny Tete als rechtsback gaan en spelen in een 4-3-3-formatie. ,,Naast hem De Ligt en De Vrij en op linksback Wijndal. Op het middenveld zou ik gaan De Jong, Klaassen en Gravenberch en voorin Berghuis, Weghorst en Depay. Is dit een hele andere opstelling dan de andere coaches zeiden? Grappig. Ik stel Weghorst op, omdat ik vind dat je met de andere spelers al genoeg kwaliteiten hebt. Hij is misschien niet de beste voetballer, maar als verdediger heb je wel een rotmiddag. Daarnaast is hij altijd in ‘the box’ te vinden.”


Kampioen worden ziet ook Wolf niet gebeuren, maar Nederland komt volgens hem tot de halve finale. ,,Frankrijk is de favoriet en België moet je ook niet onderschatten. Lekker man dat het straks gaat beginnen, ik kijk echt uit naar het Europese Kampioenschap.”