Veenendaler Ronald Spelbos maakte deel uit van de gouden lichting van 1988 maar moest vlak voor het EK afhaken. ,,Als je voor je land uit mag komen, kan je niet op tachtig procent spelen."
Veenendaler Ronald Spelbos maakte deel uit van de gouden lichting van 1988 maar moest vlak voor het EK afhaken. ,,Als je voor je land uit mag komen, kan je niet op tachtig procent spelen." Ted Walker Fotografie

[Ronald Spelbos:] 'Voor je land uitkomen is iets speciaals'

Spreek met Ronald Spelbos en het gaat automatisch eventjes over het Europees Kampioenschap in 1988. Voor veel mensen een onvergetelijk toernooi en dus ook voor de Veenendaler. Toch kleeft er een beetje een nasmaak aan de hoofdprijs, want de inmiddels 66-jarige moest in de voorbereiding afhaken. ,,Maar ik ben te nuchter om over een trauma te spreken. Mijn carrière was schitterend, ik heb 21 interlands gespeeld en werd daarna coach. Ook mocht ik jaren actief zijn als hoofdscout van het Nederlands elftal."

Niet lullen, maar poetsen. Het kenmerkte Spelbos als speler en ook nu heeft hij nog altijd die mentaliteit. Terugkijken op wat niet lukte of kon, heeft geen zin. Daarom koestert de inwoner van Veenendaal vooral de mooie momenten. ,,In voorbereiding op het EK'88 was ik 33 jaar en voetbalde ik bij Ajax. Met Oranje hadden we een fantastische lichting, maar veel spelers stonden aan het begin van hun carrière. Toch was het besef wel aanwezig dat het een mooi toernooi kon worden."


INDIVIDUELE KWALITEIT Een toernooi dat Spelbos aan zich voorbij liet gaan. In april van 1988 kondigde hij aan, vanwege zware knieklachten, niet mee te gaan naar het eindtoernooi en te stoppen met betaald voetbal. ,,Als je voor je land uit mag komen, kan je niet op tachtig procent spelen. Dan moet je topfit zijn. Dat was ik niet en daarom nam ik dat besluit. Eigenlijk hetzelfde als aanvoerder Virgil van Dijk nu ook deed, ja. Alleen hij heeft nog wat voetbaljaren voor zich. Dat had ik niet."
Nederland won uiteindelijk het Europees Kampioenschap, waarbij Spelbos op de tribune keek naar zijn teammaten. Het werd een onvergetelijk toernooi en de komende periode krijgt Oranje weer een kans om geschiedenis te schrijven. Niet onmogelijk, denkt de ex-voetballer van AZ, Club Brugge en Ajax. ,,Ook nu heb je spelers die met één actie een duel kunnen beslissen. Dat hadden wij toentertijd ook, met spelers als bijvoorbeeld Van Basten, Gullit, Vanenburg, Rijkaard en Koeman. Pas na mijn carrière ben ik gaan beseffen hoe goed deze lichting was. Toen ik met ze speelde, zag je de kwaliteit er wel van af druipen, maar stond je daar niet zo bij stil."


VERRASSING Na het beëindigen van zijn spelersloopbaan, was Spelbos jarenlang assistent-trainer bij FC Twente en vervolgens hoofdcoach bij NAC, Vitesse, FC Utrecht en opnieuw NAC. Vooral bij de club uit Breda had hij succes en promoveerde hij naar de eredivisie. ,,We hadden een fantastische groep en ja, het zat ons soms mee. De jongens gingen voor elkaar door het vuur en dat was kenmerkend voor onze ploeg. Niemand kon ons verslaan omdat we ook wisten dat we goed waren."
De ex-international hoopt dat de spelers van Oranje ook met zo'n gevoel aan het EK beginnen. Want ondanks dat de buitenwacht niet veel van de Oranjeleeuwen verwacht, heeft Spelbos wel hoop. ,,Ja, waarom niet? Natuurlijk heeft bijvoorbeeld Frankrijk een wereldselectie, maar ik ben nooit zo benauwd. Als team kan je veel bereiken, hè", zegt de ex-coach, die ook gevraagd is naar zijn beste elf. ,,Cillessen op het doel, Dumfries, De Ligt, De Vrij en Wijndal achterin. Op het middenveld De Jong, Wijnaldum en Klaassen en dan voorin Berghuis, Depay en Malen. Al heb ik ook wel vertrouwen in Gakpo. Ik hoop dat hij zich laat zien in de voorbereiding, want hij is enorm getalenteerd. Hij kan wel eens de verrassing worden. Blind is ook nog een optie trouwens, als hij fit is. Het is verder te hopen dat Nederland een eenheid wordt en dan verwacht ik echt wel wat van ze."


WEDSTRIJDEN KIJKEN Zelf zal Spelbos naar het Europees Kampioenschap kijken met meerdere petten op. ,,Ik probeer als supporter te kijken, maar ik denk nog altijd als coach. Als het op links bijvoorbeeld niet lekker loopt, dan ga ik nadenken hoe dat opgelost kan worden. Nee, het is niet zo dat ik met pen en papier voor de televisie zit."
Tijdens het toernooi zijn de ogen van de voormalig profvoetballer vooral gericht op Oranje, maar ook naar Frankrijk, Duitsland en Portugal kijkt hij graag. ,,Ja, dat vind ik wel interessant. De kleine landen laat ik links liggen, maar ik kijk toch wel veel potjes, ja."

De vlag uithangen doet Spelbos niet, maar een beetje Oranje in Nederland zou wel fijn zijn. Zeker nu de competities zijn afgelopen, hoopt de inwoner van Veenendaal dat het oranje-vuurtje aanwakkert. ,,Ik doe niet mee aan die gekte, maar het is altijd wel leuk om te zien. Zo iets moet echter ook groeien, want op dit moment dat wij nu spreken, moeten de oefenwedstrijden nog beginnen in aanloop naar het EK. Mijn voorspelling? De poulefase moet je doorkomen en dan hopen op een gunstige loting. Ik zet in op een halve finale plek, waarbij Nederland voor niemand bang hoeft te zijn. Zolang we maar een team zijn...."