Anita (links) en Ivana Manasijev zijn klaar voor het EK. ,,Onze gunfactor ligt bij Noord-Macedonië. Maar als Nederland wint maken we er ook een feestje van."
Anita (links) en Ivana Manasijev zijn klaar voor het EK. ,,Onze gunfactor ligt bij Noord-Macedonië. Maar als Nederland wint maken we er ook een feestje van." Eip Janssen

'Wij zijn in ieder geval altijd winnaars'

EDE Anita en Ivana Manasijev zijn twee zusjes uit een Nederlands-Macedonisch gezin. ,,Ja, heel bijzonder en het spreekt dus vanzelf dat we met grote belangstelling uitkijken naar het EK-duel van Nederland tegen Noord-Macedonië (vroeger Macedonië genoemd, red.). Dat wordt gespeeld op maandag 21 juni en je begrijpt dat we er goed voor gaan zitten.”


Eip Janssen

De zusjes Manasijev zijn in Nederland geboren en opgegroeid. ,,Onze vader is zo’n 35 jaar geleden naar Nederland gekomen om te studeren aan de Wageningen Universiteit. Toen ontmoette hij onze moeder, een Edese. Wij gaan nog met enige regelmatig terug naar het land waar onze vader is geboren: Macedonië."

,,Of wij het voetbal in beide landen volgen? Nee, niet echt. In het gezin volgt, grappig genoeg, eigenlijk alleen onze moeder het voetbal op de voet en dan met name het Nederlandse voetbal”, zeggen beide zusjes. ,,Mijn interesse in voetbal is gering. Ook steek ik er weinig tijd in. Maar nu met het EK voetbal op komst leeft het wel in huize Manasijev. Er hangt een schema waarop we kunnen zien wanneer er gespeeld wordt”, legt Anita uit. Ivana vertelt: ,,Mijn moeder is supporter op afstand van Ajax. Ik vind het sfeertje rondom Ajax heel leuk en juich met haar mee. Het Macedonische voetbal volg ik niet echt.”

De wedstrijd tussen Nederland en Noord-Macedonië is omcirkeld en wordt zeker gevolgd door de hele familie Manasijev. ,,Lekker op de bank. Mooi toch? Onze gunfactor ligt bij Noord-Macedonië. Maar als Nederland wint, maken we er ook een feestje van. Wij zijn in ieder geval altijd winnaars”, lachen Ivana en Anita. Voor wie ze zijn? ,,Ik ben absoluut voor Noord-Macedonië. Het land verdient het om aangemoedigd te worden", meent Anita. ,,Lastig, het voelt wat dubbel aan. Het is alsof je moet kiezen tussen je moeder (Nederlandse) en je vader (Macedonië), dat lukt mij niet. Ik juich voor beide landen maar net iets meer voor Noord-Macedonië", aldus Ivana.

Dat het een feestje wordt tijdens de wedstrijd is sowieso een zekerheid. ,,De meerderheid is voor Noord-Macedonië. Het is logisch dat onze moeder iets meer voelt voor het Nederlands elftal. Onze vader moedigt uiteraard zijn thuisland aan. En ons jongste zusje juicht ook gezellig mee. De strijd zal in ons huis niet zo groot zijn als op het veld. Maar wel een leuke belevenis binnen het gezin.”

Ivana en Anita hebben zich wel verdiept in het elftal van Noord-Macedonië ,,Goran Pandev wordt in Noord-Macedonië als een grootse voetballer gezien. Hij scoort gemakkelijk en is de aanvoerder. Hij heeft als troetelnaam ‘Pandevmie’. Let ook op Aleksandar Trajkovski en Ezgjan Alioski”, zegt ‘deskundige’ Anita. ,,Mijn zus heeft waarschijnlijk wel gelijk. Van Goran Pandev heb ik gehoord maar de anderen ken ik echt niet”, verzucht Ivana. Anita verwacht een 2-1 zege voor Noord-Macedonië tegen Oranje. ,,Ik hoop dat ze gelijk heeft, maar ik denk dat het 1-2 wordt voor Nederland”, speelt Anita op zeker. Er wordt van Noord-Macedonië een plaats in de achtste finale verwacht. ,,Ze zijn zo gemotiveerd en zitten in een flow. Duitsland werd ook met 2-1 geklopt. Die underdogpositie ligt hen wel.”

,,Wie Europees kampioen wordt? Ik heb in 2014 een goede voorspelling gedaan met Duitsland. Nu gok ik op Spanje”, oordeelt Anita. ,,Ik ga ook voor Spanje. En dat is niet met elkaar afgestemd”, zegt Ivana gedecideerd.

Op de vraag of het EK in Noord-Macedonië leeft wordt bevestigend geknikt. ,,Vooral toen ze zich hadden gekwalificeerd voor het EK was het één groot feest in veel steden. Juichen, zingen en feestend de straat op. Dat was prachtig om te zien. Ook op sociale media leeft het voetbal en dus het EK onder de jongeren. Fijn dat jullie aandacht hadden voor (ons tweede land) Noord-Macedonië”, besluiten Anita en Ivana dankbaar.