Hanneke Poelman, gekleed in een dirndl, in haar geliefde Oostenrijk. ,,Het is hier heerlijk wonen, maar Veenendaal is nog altijd mijn thuis."
Hanneke Poelman, gekleed in een dirndl, in haar geliefde Oostenrijk. ,,Het is hier heerlijk wonen, maar Veenendaal is nog altijd mijn thuis." Hannah Rosalie Photography

Rivaliteit op de bank tijdens Nederland-Oostenrijk

VEENENDAAL ,,Als Nederland en Oostenrijk tegen elkaar spelen is er bij ons thuis wel wat gezonde rivaliteit. En dan ben ik fanatieker dan mijn vriend. Als het beslissend is of Nederland doorgaat en Oostenrijk zou ons uitschakelen, dan moet hij wel oppassen wat hij zegt, haha. Mijn vriend zit minder in de emotie daarbij, die vindt het gewoon leuk om mij te pesten.”


Sander van Snippenberg

Aan het woord is Hanneke Poelman (30). Veenendaalse van geboorte en sinds een jaar of tien woonachtig in Leogang, een populair skioord in de Oostenrijkse deelstaat Salzburger Land. Ze woont daar met haar vriend Thomas, die ze leerde kennen toen ze in het hotel van zijn ouders werkte.


Hanneke woonde tot haar zeventiende in Veenendaal. Ze zat er op school, deed jarenlang aan atletiek bij de Veenendaalse Atletiek Vereniging (VAV). Van kinds af aan ging ze met het gezin op skivakantie, soms naar Zwitserland maar vaak naar Oostenrijk. ,,Dat skiën vond ik altijd al leuk en zeker in mijn tienerjaren is de liefde voor het skiën echt ontluikt. Tijdens mijn studententijd in Groningen besloot ik de ski-lerarenopleiding te gaan doen en zo kon ik toch op wintersport. Steeds vaker en steeds langer.”


SKILERAAR ,,Toen ik daar een keer een heel seizoen als skileraar werkte, ben ik eigenlijk bij toeval ook in een hotel in de bediening komen te werken”, vervolgt Hanneke. Daar leerde ze haar vriend kennen, de zoon van de eigenaren. ,,Ik ben eigenlijk eerst verliefd geworden op Oostenrijk en vervolgens op mijn vriend”, lacht ze.


Poelman schreef zich uit bij de gemeente Veenendaal en vestigde zich in 2013 definitief in Oostenrijk. ,,Ik heb niet echt één moment gehad waarop ik dacht: 'ik ga emigreren'. Dat is geleidelijk zo ontstaan. Toen ik me ging uitschrijven in het gemeentehuis van Veenendaal zeiden ze aan het loket dat ik dus officieel ging emigreren. Dat was wel even een besef-momentje."

Spijt heeft Hanneke nooit gehad van die stap: ,,Het is fijn wonen in Leogang. De mensen zijn heel gastvrij en vriendelijk. Ik hou van de vrijheid, van de natuur en van het toerisme. Je woont daar natuurlijk echt op een plek waar mensen vakantie vieren. Dat is een heel fijne sfeer.”


THUIS Hanneke Poelman heeft een eigen video-marketingbedrijf. ,,Dat is in Oostenrijk ontstaan", vertelt ze. ,,Maar gek genoeg is het vooral op de Nederlandse markt gericht. Misschien komt dat wel doordat Nederland wat verder is in de online marketing. In Oostenrijk is dat allemaal nu in de coronatijd pas goed ontstaan eigenlijk."

Voor haar werk en voor familiebezoek komt ze nog geregeld terug naar Nederland. ,,Veenendaal voelt toch echt nog het meeste als mijn thuis”, zegt ze. ,,Er wonen nog een paar vriendinnen van me en met hen ga ik dan vaak even gezellig naar het terras.” Zelf werkte ze een paar jaar in de Veenendaalse horeca, bij De Plantage en De Kolonie. ,,Die bestaan nu niet meer, maar je komt toch wel gewoon nog dezelfde mensen tegen en dat is altijd gezellig.”


BETER DAN DUITSLAND Tijdens een groot toernooi barst in Nederland de oranjegekte los en wordt het halve land versierd. ,,Dat is in Oostenrijk helemaal niet het geval”, vertelt Hanneke. ,,Een Oostenrijker schminkt hooguit een vlaggetje op zijn gezicht, maar dat gebeurt alleen bij skiën waarschijnlijk. De voetbalbeleving is in beide landen heel verschillend. Maar we hebben wel wat gemeen hoor: bij beide landen is het een doel op zich om beter te zijn dan Duitsland. Dat is in Oostenrijk niet anders, haha.”

Een stukje oranjegekte neemt Hanneke graag mee naar Oostenrijk. ,,Ik ben echt een grote-toernooien-kijker. Buiten de toernooien kijk ik niet zo veel voetbal, ik zou ook echt niet zoveel Nederlandse voetballers kunnen noemen. Maar een toernooi kijk ik altijd en dan groei ik er echt in en word ik ook steeds fanatieker. Dan ben ik toch een beetje nationalistisch.”


IN HET ORANJE Donderdag 17 juni spelen Nederland en Oostenrijk tegen elkaar, een bijzonder moment voor Hanneke Poelman. ,,Ik heb een goede Nederlandse vriendin en met haar kijken we dan vaak voetbal. Met de partners en een paar Oostenrijkse vrienden. Dan zijn wij twee natuurlijk als enige in het oranje en hebben we vlaggen bij ons. Dan is er wel een stukje gezonde rivaliteit te merken ja.”


FEESTJE Op welke Oostenrijkse speler moet Nederland het meest letten, wie kan ‘ons’ pijn gaan doen? ,,Eerlijk gezegd ken ik niet zo veel spelers van Oostenrijk, maar David Alaba van Bayern München is wel goed.” Toch zal Nederland het duel wel winnen, verwacht Hanneke. ,,Ik denk dat Nederland kampioen wordt. En dat zou mooi zijn, want half juli ben ik weer even in Nederland en dan kan ik hier mooi het feest meevieren.”