Olena met haar zoon Artem. ,,Ik volg het voetbal niet zo. Maar mijn zoon Artem des te meer."
Olena met haar zoon Artem. ,,Ik volg het voetbal niet zo. Maar mijn zoon Artem des te meer." Eigen foto

Edese Oekraïners waarschuwen Oranje: 'Ons land doet het heel goed de laatste jaren'

EDE Andrew Voronov en Olena Kurstjens-Malashenko wachten met veel belangstelling het komende EK-voetbalduel Nederland - Oekraïne af. Zondagavond 13 juni aanvang 21.00 uur staat de televisie in beide huizen zeker aan.


Eip Janssen

,,Ik ben kennismigrant (programmeur, red.), samen met mijn vrouw en zoon Kyrylo. Ik was het zat om meer dan 25 jaar in dezelfde stad (Kiev) te wonen en besloot iets nieuws te proberen. In 2018 zijn we naar Nederland gekomen. Ik koos voor Nederland omdat vrijwel iedereen hier Engels spreekt of verstaat. Daarnaast bood het bedrijf Lukkien mij een baan in Ede aan”, vertelt Andrew. Twee jaar eerder kwam Olena naar ons land. ,,Ik ben getrouwd met mijn Nederlandse man. Later (2016) besloten we om samen met mijn zoon in Nederland te gaan wonen.”


ZO MOOI Beide families kennen elkaar. ,,De Nederlandse taal is voor mij erg moeilijk'', zegt Andrew. ,,Maar dit land en Ede in het bijzonder is zo mooi. Onze Nederlandse vrienden zeggen dat we meer Nederlanders zijn dan zij, omdat we de afgelopen twee jaar meer steden in Nederland hebben bezocht dan zij. Misschien een grap, maar wel waar”, lacht Andrew. ,,Ik ben eerste jaar deeltijdstudent bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Ik studeer Online Marketing en ik werk daarnaast als marketeer bij Bosch Thermotechnik B.V. in Deventer. Mijn zoon (Artem) zit nu in groep 8. Hij gaat in het nieuwe schooljaar naar het tweetalig vwo op het Marnix”, vult Olena aan.

Wat hebben zij met voetbal en het Oekraïense voetbal in het bijzonder? ,,Ik ben begonnen bij KSV Fortissimo. Dat heeft geholpen bij het aanpassen in Nederland. Het liefst speel ik zaalvoetbal. Maar ik heb nog geen club gevonden”, gaat Andrew verder. ,,Ik volg het voetbal niet zo. Maar mijn zoon Artem des te meer. Zeker het Nederlandse voetbal. Hij speelt bij DTS Ede in de jeugd. Het Oekraïense voetbal volgt hij ook”, aldus Olena.

Andrew beperkt zich meer tot de nationale teams. ,,Bij clubs draait een groot deel van het succes om geld, terwijl bij nationale teams geld niet zo'n grote rol speelt. Ik ga zeker alle wedstrijden van het EK kijken. Natuurlijk ben ik voor Oekraïne en anders voor Nederland. Ik hoop dat beide landen ver komen.”

,,Ik weet nog niet of ik alles ga kijken. Zeker is wel dat ik voor het Oekraïense team ben. Mijn man haal ik wel over om ook voor Oekraïne te zijn”, lacht Olena.


TECHNISCHE SPELERS ,,Mijn Oekraïense partner houdt niet zo van voetbal. Dat gaat geen problemen opleveren”, weet Andrew zeker. Hij is goed ingelezen in het Oekraïense nationale team. ,,Let op Oleksandr Zinchenko (Manchester City), Ruslan Malinovskiy (Atalanta), Viktor Tsyhankov (Dynamo Kyiv) en Andriy Yarmolenko (West Ham United). Goede snelle en technische spelers. Jullie bondscoach is gewaarschuwd", zegt hij stellig.

,,Ik denk dat Andrew het goed heeft verwoord. Hoe de wedstrijd tegen Nederland afloopt? Ik hoop een 2-1 winst voor Oekraïne maar met 1-1 kan ik ook leven”, is Olena eerlijk. Een stand (1-1) die Andrew ook verwacht.


VER IN HET TOERNOOI Hij verwacht dat Nederland de halve finale haalt. ,,Ik denk dat Oekraïne in de kwartfinale afhaakt." ,,Het is niet afgesproken, maar deze voorspelling gaf mijn zoon Artem mij ook”, glundert Olena. ,,Ik denk dat Engeland, België of Frankrijk favoriet zijn voor de titel. Engeland omdat ze echt een sterk team hebben. België heeft De Bruyne, Hazard, Lukaku, een heel goed team. Frankrijk won het WK 2018 en heeft nog steeds dat sterke team”, oordeelt Voronov.


Het EK leeft volgens beiden zeker in de Oekraïne. ,,Ons land doet het heel goed de laatste jaren. Hopen dat zij die kracht op het EK ook laten zien. De bevolking leeft écht mee. En wij ook”, besluiten Andrew Voronov en Olena Kurstjens-Malashenko gedecideerd.