Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.
Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Arjan van Bruggen

Vernieuwende politiek in Ede

Met het rookverbod haalde ik me de boosheid van de oude garde op de hals. Ze hadden een vergadering gemist. Plots waren de panelen verschoven. De verslaafden mochten niet meer roken.


Het was 1990. Een weekje eerder was mijn eerste ingediende motie aangenomen. De woede joeg door de zaal. Zo’n 17-jarige gast die even de wet wilde voorschrijven. Als blikken konden doden... En dat nog wel in de vergadering van jongelingsvereniging ‘Dient den Heere’ in Montfoort.

De krachtig maar onverstandig uitgevoerde tegenaanval werd gelukkig grotendeels afgeslagen. Het rookverbod bleef, enkel in de pauze mocht men nog gematigd roken. Maar het principe had gewonnen en de nieuwe lijn was ingezet. De nieuwe maatschappelijke wind die opstak, was in daden omgezet.


GROOT HART Het CDA in Ede zoekt kandidaat-raadsleden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vernieuwend is dat zij buiten haar eigen partij zoekt. Of ik in 1990 een realistische kijk op de samenleving had, zoals het CDA nu vraagt? Veel mensen vonden dat rookverbod maar onzin. Ik denk dat ik daar niet veel kiezers voor warm had gekregen. Zou ik nu een juiste kandidaat zijn? Het CDA zoekt mensen met ‘een groot hart voor het algemeen belang’.

ARTBASE Ede, een idee voor de Frisokazerne, is voor de gemeente Ede een open investering. Volgens de VVD wordt Ede met ARTBASE op het gebied van kunst van servet een tafellaken. Maar een persbericht stelt ook dat het een startpunt wordt voor een bezoek aan het Kröller-Müllermuseum.


RODE LOPER ARTBASE is dus niet meer dan een rode loper – geen tafellaken en ook geen servet. De vraag is of het Kröller-Müllermuseum en nationaal park De Hoge Veluwe, waarin het museum ligt, zo’n loper nodig hebben.

Kröller-Müller heeft een wereldberoemde kunstcollectie. Net zo is De Hoge Veluwe z’n eigen verhaal. Maar de Frisokazerne is slechts een omhulsel. En het promotiefilmpje van ARTBASE verfrissend door z’n gebrek aan inhoud.

De gemeenteraad komt zichzelf tegen. In 2011 besloot zij dat de Frisokazerne een culturele invulling moest krijgen. Blijkbaar is er geen ondernemer te vinden die hier brood in ziet. Zonder inhoud gaat dat ook niet lukken. Dat los je niet op met kekke multimediale ‘ervaringen’. Die vervliegen waar je bij staat.


Ik solliciteer. Mijn voorstel? Er is woningnood. Maak van die rode loper een woonwijk. De Rode Loper.


[Reageren op deze column? Stuur een mail naar nando@eskesmedia.nl.