De avonturen van Fern en haar witte busje staan centraal in de film Nomadland.
De avonturen van Fern en haar witte busje staan centraal in de film Nomadland. Walt Disney Studios

Oscarwinnaar Nomadland in Filmhuis Cultura

EDE Cultura is blij dat het filmtheater weer open mag en dat er in juni nog een aantal films vertoond kan worden. Dinsdag was de aftrap met de kostuumfilm Emma, die al lang op het programma stond. Dinsdag 15 juni wordt de Oscarwinnaar Nomadland gedraaid.


Nomadland gaat over Fern. Haar echtgenoot is overleden, de mijn waar hij werkte is gesloten, het stadje waar ze woonde werd opgedoekt. Sindsdien woont ze in een aftands wit busje. Trots en vastberaden timmert ze eigenhandig plankjes en deurtjes om haar campertje bewoonbaar te maken. Fern is niet het type dat bij de pakken gaat neerzitten.

Nomadland, werd in april bekroond met een Oscar voor Beste film, Beste regie en Beste vrouwelijke hoofdrol. In Nomadland, de derde speelfilm van Chloé Zhao, spelen echte nomaden Linda May, Swankie en Bob Wells de mentoren en vrienden die Fern steunen tijdens haar ontdekking van het Amerikaanse westen. De film wordt dinsdag drie keer vertoond op de ochtend, middag en avond.

's Middags wordt de film vooraf gegaan door een inleiding om 14.30 uur.


SAMEN ZINGEN Voor wie het zingen gemist heeft tijdens de coronaperiode, mag de film The Singing Club niet missen. The Singing Club is 22 juni te zien in Filmhuis Cultura. Het leven van een vrouw van een beroepsmilitair kan zwaar zijn. Gescheiden van geliefden liggen angst en eenzaamheid op de loer en altijd is er de vrees voor die noodlottige klop op de deur. Kate, de perfecte officiersvrouw, draagt die last echter stoïcijns en met stijl. Om niet bij de pakken neer te zitten, probeert ze een groep vrouwen op de basis te overtuigen om een zangkoor te beginnen. Lisa, rebel en rocker in hart en nieren, is sceptisch over het idee, maar laat zich al snel overtuigen door hun humor en moed. Met hartstochtelijk gezongen pophits weten ze uiteindelijk hun onderlinge verschillen te overwinnen en krijgen ze tot hun grote verrassing de kans om het optreden van hun leven te geven.

w        [Kaarten kunnen worden gereserveerd www.cultura-ede.nl/theater-filmhuis/filmhuis