Legaal 'kunst' maken met graffiti; binnenkort is het voor iedereen mogelijk in Ede.
Legaal 'kunst' maken met graffiti; binnenkort is het voor iedereen mogelijk in Ede. Eigen foto

‘Mooie culturele [broedplaats]'

Legaal graffiti spuiten binnenkort mogelijk in Ede

Sinds 2016 timmert, of eigenlijk schildert, Astrant aan de weg met street-art. Dat begon destijds als een pilot in de Bospoorttunnel. In de vijf jaren die volgden, is geverfd aan een heuse route door de stad en daarbij wisten (lokale) artiesten ruim dertig locaties te transformeren. ,,Het is een soort groeimodel. Wat kun je doen om te blijven vernieuwen”, zegt Van Soelen.


Hij zag dat in gemeenten als Nijmegen en Arnhem mogelijkheden zijn voor (jonge) belangstellenden om legaal in de buitenlucht met graffiti te werken, maar in Ede niet. ,,Niet alle ouders willen natuurlijk dat hun kinderen thuis op de schutting gaan oefenen. Er is toen door mijn collega Vincent William het idee geopperd om daarvoor een lokale plek te openen. We zijn naar het college van de gemeente Ede gegaan en daar vonden ze het een supertof idee.”


VOORSTEL Bij Astrant konden ze het zoeken van een plek overlaten aan de gemeente óf zelf met een voorstel komen. Er werd gekozen voor de laatste optie. ,,Dit is een prachtige plek. Er wordt al decennialang illegaal geschilderd. Vaak is het kunstwerk maar half afgewerkt, omdat mensen hard weg moesten lopen als ze gezien werden.”

Het college en de gemeenteraad gingen akkoord met de locatie en vervolgens was het wachten op een reactie van Rijkswaterstaat, eigenaar van de locatie. ,,Gelukkig is de vergunning inmiddels binnen”, zegt Van Soelen. ,,Er staan ook zeven pijlers van ieder vier meter breed en zeven meter hoog. En je staat er ook nog eens op een droge plek. Prachtig.”

,, We krijgen een mooie plek in Ede om te verven en te chillen

Van Soelen gaat verder: ,,We krijgen daarmee een mooie plek om te verven en te chillen. Tot dusverre moest je daarvoor naar Nijmegen of Arnhem en in die laatste plaats gaat de locatie op de schop. We mikken mede daarom ook op belangstellenden uit de regio. Dat zullen vooral jongeren zijn verwacht ik, maar eigenlijk is iedereen welkom om te komen oefenen. Dit kan zonder afspraak op ieder gewenst moment tussen zonsopkomst en zonsondergang. Zeven dagen in de week.” Vanuit Astrant gaan ook workshops gegeven worden en Van Soelen hoopt dat er jongeren door gaan breken in deze vorm van kunst. ,,Mogelijk kunnen zij over een paar jaar het street-art in Ede over gaan nemen. Zelf ben ik met mijn 34 jaar één van de jongsten en verjonging is hard nodig.”


Het openingsweekend van de nieuwe locatie vindt ergens in de zomer plaats, maar Van Soelen kan (nog) niet aangeven wanneer dat is. ,,Vanwege corona is de gemeente, begrijpelijk, bang dat er veel te veel mensen op af gaan komen. Sowieso zijn we dat weekend per dag al met dertig mensen actief. Dat zijn mensen van zeg maar de oude garde en een aantal jonge kunstenaars. Binnenkort volgt daarover meer informatie via onder andere Astrant. We plaatsen een steiger, zodat er tot zeven meter hoog geschilderd kan worden. Na dat weekend zijn andere belangstellenden van harte welkom. We hebben er in Ede een mooie culturele broedplaats bijgekregen.”


LATEX De verantwoordelijkheid komt bij de gebruikers zelf te liggen. Van Soelen legt uit: ,,Mensen nemen zelf latex mee om oude afbeeldingen weg te halen en er nieuwe voor aan te brengen. Wordt er een bende van gemaakt en worden bijvoorbeeld fietsers of wandelaars lastig gevallen, dan wordt het zo weer opgedoekt. Dat is ook best interessant, want er zijn bijvoorbeeld ook 12-jarigen actief. Al met al is het een mooie manier om nieuwe vriendschappen te sluiten en een netwerk op te bouwen.” Door het plaatsen van een informatiebordje én een hekwerk wordt duidelijk gemaakt wat er op de locatie allemaal mogelijk is.


Dit verhaal verscheen eerder al online als Premium-artikel. Draag je ons werk een warm hart toe? Steun Ede Stad.nl en word abonnee! Scan onderstaande code en mis voortaan niets meer:

De plek waar het allemaal moet gaan gebeuren. Inzetje: Xander van Soelen van Astrant.
Afbeelding