Edenaar Piet Poot (rechts) kreeg onlangs een koninklijke onderscheiding voor het verrichten van het vele vrijwilligerswerk.
Edenaar Piet Poot (rechts) kreeg onlangs een koninklijke onderscheiding voor het verrichten van het vele vrijwilligerswerk. eigen foto

‘Heerlijk om mensen te helpen'

Piet Poot pakt vrijwilligerswerk weer op

EDE Met het versoepelen van de coronamaatregelen is er ook voor vrijwilligers weer meer mogelijk. Dat geldt ook voor Piet Poot (73). Zo kan hij zijn hobby als rondleider in het Kijk- en Luistermuseum weer oppakken. Als we de Edenaar spreken, is hij juist weer begonnen bij de bibliotheek in Cultura. Iedere week is de gastheer er te vinden. ,,Heerlijk om weer tussen de boeken te snuffelen, mensen te helpen en een praatje te maken met collega’s.”


Barry Wensink

Tijd om zich te vervelen heeft Piet Poot niet. Op zijn 15e speelde hij al op het kerkorgel en in de loop van de jaren is er een indrukwekkend lijstje aan vrijwilligersactiviteiten ontstaan. Zo is de oud-schoolmeester organist in de Beatrixkerk en voorzitter van de werkgroep Godsdienstige Vorming op de Openbare Scholen in Ede. Het gastheerschap bij Cultura kwam net al voorbij en deze week begint Piet Poot weer bij het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom.


VERTELLEN ,,Vaak word je gevraagd voor een functie of iemand geeft je een tip. Dat laatste was bij het museum het geval. Direct na mijn pensionering ben ik er begonnen. In het begin wist ik niets van de instrumenten of van de speeldozen, maar door veel te kijken en te luisteren leer je dat. Het verhaal vertellen aan bezoekers vind ik prachtig. Soms vertel je het verhaal aan een paar bezoekers, maar ook groepen weten de weg naar het museum te vinden. Vanuit het hele land komen mensen via bijvoorbeeld busreizen naar Lunteren. Dat is gezellig en ik vertel graag het verhaal van het museum.”


LINTJE Voor al zijn vrijwilligerswerk ontving de Edenaar een lintje. ,,Mijn vrouw is er een jaar mee bezig geweest om het voor te bereiden. Ik vind het fantastisch." Nog even terug naar het ‘snuffelen tussen boeken' bij Cultura. Piet Poot is ook betrokken bij het project ‘boek aan huis'. ,,Dat doe ik iedere zes weken. Gelukkig kon dat tijdens corona doorgaan, aangezien mensen online aangaven welke boeken ze willen hebben. Ik haal de boeken bij mensen thuis op en zoek nieuwe voor ze uit die ik bezorg.”


p Lees het volledige interview als Premium-verhaal op EdeStad.nl.