Eric Vloeimans en Hayo Boerema live vanuit de Edesche Concertzaal

Eric Vloeimans en Hayo Boerema live vanuit de Edesche Concertzaal

Improvisatie op orgel en jazztrompet

EDE Jazztrompettist Eric Vloeimans en organist Hayo Boerema zijn op zaterdag 12 juni live te horen vanuit de Edesche Concertzaal. Via het livestreamplatform Classical At Home klinken ze bijna als een tweeling. ,,Als doorgewinterde improvisatoren voelen we elkaar feilloos aan", weet Hayo Boerema. Dat levert betoverende momenten op.


Het leuke aan improvisatie is dat de muziek meteen ontstaat. Zonder bladmuziek voor hun neus nemen Eric Vloeimans en Hayo Boerema de luisteraar mee in het moment. Het is een avontuurlijke toer waarvan de afloop onbeslist is. Hoe dat in zijn werk gaat? Boerema verklapt: ,,Waar we op azen zijn die momenten, waarop we geïnspireerd raken. Dat geeft een sfeer waarin alles wat gebeurt spannend is!"


VLOEIMANS Razendsnelle loopjes en een groot gevoel voor klank; het zijn maar twee van de dingen die het fabuleuze spel van jazztrompettist Eric Vloeimans typeren. Als hij eenmaal begint te spelen, lijkt het alsof de melodie├źn en frasen zomaar ontstaan. Na zoveel jaar ervaring, zo vertelt hij, maakt het hem niet zoveel meer uit wat hij gaat spelen, maar hoe hij het gaat spelen. ,,Je moet het eerst doorleven, dingen aangaan, ervaring opdoen. Daardoor krijg je een helder inzicht hoe de muziek moet klinken." Daar weet Hayo Boerema alles van: ,,Eric snapt als geen ander hoe hij de klank van zijn trompet moet mengen met die van het orgel."


BOEREMA Dat de heren graag samenwerken, heeft een reden. Waar Hayo Boerema namelijk echt warm voor loopt, is als hij een breed publiek enthousiast krijgt voor het orgel. Dat doet hij als organist van de Rotterdamse Laurenskerk, maar ook als speler op alle belangrijke orgels van Nederland. En met succes: door Hayo's originele samenwerkingen, zoals met Eric Vloeimans, komt er nieuw publiek naar het orgel luisteren. ,,Ik zie dat mensen enthousiast raken als ze ervaren wat je nog meer met het orgel kunt doen, zonder het karakter van het instrument geweld aan te doen. De mogelijkheden van het orgel zijn eindeloos."

w        [Bestel kaarten via www.classicalathome.nl


Edesche Concertzaal Noorderkerk, Amsterdamseweg 9, 6711 BE Ede, 0318-200214, info@edescheconcertzaal.nl, www.edescheconcertzaal.nl