In 2022 wil het festival zich verder ontwikkelen en een groter festival organiseren.
In 2022 wil het festival zich verder ontwikkelen en een groter festival organiseren. Woest en Bijster

Vragen over geld voor Woest & Bijster

Gerard van Wijk

EDE In de gemeenten Ede en Renkum vond in 2016 en 2018 het culturele festival Woest & Bijster plaats. Een bovenregionaal evenement met beeldenroute, theatervoorstellingen en artists in residence. ,,Alles gemaakt voor en geïnspireerd op de natuur van de Zuid-Veluwe. Rust, natuur en kunst: een feest voor de zintuigen en de verbeelding.” Het festival zou dit jaar van augustus tot en met oktober plaatsvinden in Ede en Bennekom, in een bredere versie dan de voorgaande evenementen. Met een wandel- en fietsroute door natuurgebieden van Ede, Bennekom en Renkum, waarbij onderweg kennis kan worden gemaakt met een kunstwerk, concert of theaterstuk.

Eerder liet wethouder Hester Veltman weten dat jaarlijks een budget wordt gereserveerd voor een grootschalig evenement met landelijke uitstraling. Zoals bijvoorbeeld in 2019 voor het Nederlands kampioenschap wielrennen. Voor het huidige jaar werd gekozen voor een cultureel evenement, te weten Woest & Bijster. Er werden 50.000 bezoekers uit het hele land verwacht. Maar door de voortdurende coronacrisis werd al in februari besloten dat het festival dit jaar niet door zou gaan. De organisatie richt zich op 2022.

De fractie van de VVD in de Edese raad vraagt aan het college of zij van plan is Woest & Bijster volgend jaar alsnog naar de gemeente Ede te halen en of de organisatie daartoe ook bereid is. De fractie wil ook weten of het geld dat voor het festival voor 2021 was gereserveerd, nog volledig beschikbaar is voor 2022. Tevens wordt gevraagd of het college bereid is het budget voor het festival volgend jaar te verhogen in verband met de inmiddels gestegen kosten.

Voorzitter van de raad van toezicht van Woest & Bijster is Pauline Krikke, voormalig burgemeester van onder andere Arnhem. Zij stelt vast dat het festival groeit in bezoekersaantallen en belangstelling. ,,Kunstenaars uit binnen- en buitenland verdiepen zich in het landschap en ontwikkelen vanuit die inspiratie nieuwe kunstwerken en voorstellingen. Dat levert spectaculaire, intieme en tot nadenken stemmende beelden en verhalen op.” Woest & Bijster ontstond volgens Krikke uit de driehoek natuur, mens en kunst. ,,In 2022 wil het festival zich verder ontwikkelen en een groter festival organiseren."