Afbeelding
Ted Walker

Bij Ede doodgereden wolvin had longontsteking

Bij Ede doodgereden wolvin had longontsteking

EDE (ANP) De wolvin die in maart werd doodgereden op de weg van Ede naar Arnhem had een uitgebreide longontsteking. Eerder zijn dode vossen gevonden die eenzelfde longontsteking hadden en daar droeg de besmetting bij aan hun dood. Het is echter niet zeker of de longontsteking van de wolvin invloed had op haar gedrag en daardoor een verhoogd risico op een verkeersongeluk veroorzaakte.

Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Wageningen en het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de universiteit van Utrecht vastgesteld na onderzoek van het dode dier. De wolvin, die een territorium had op de Zuidwest-Veluwe, was drachtig van acht embryo’s en naast de longontsteking verder in goede conditie. De wolvin was geboren in een nest van het wolvenpaar op de Noord-Veluwe.

De longontsteking is volgens de onderzoekers veroorzaakt door de Franse hartworm. Dieren kunnen een infectie met deze worm oplopen door besmette dieren te eten. Vossen en honden zijn bekende gastheren van deze wormsoort. Dat de worm kennelijk voorkomt in het leefgebied van wolven kan mogelijk een gezondheidsprobleem voor de dieren veroorzaken. Voor zover bekend leeft er nog een mannelijke wolf in hetzelfde gebied.