Wethouder Hester Veltman-Kamp
Wethouder Hester Veltman-Kamp Gemeente Ede

Hester Veltman nieuwe kandidaat-lijsttrekker VVD Ede

Hester Veltman nieuwe kandidaat-lijsttrekker VVD Ede

EDE Wethouder Hester Veltman-Kamp is door het bestuur van het VVD-netwerk Vallei en Veluwe voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 in de gemeente Ede. De in Otterlo wonende Veltman was ook in 2018 lijsttrekker voor de lokale VVD.

Op 29 juni om 20.00 uur vindt een digitale algemene ledenvergadering plaats waarin de VVD-lijsttrekkers voor de gemeenten Ede, Wageningen, Scherpenzeel en Barneveld worden benoemd. Tegenkandidaten kunnen zich tot 16 juni melden bij de secretaris van het Lokale Netwerk.

Momenteel is Veltman als wethouder binnen de gemeente Ede verantwoordelijk voor onder andere cultuur, handhaving en digitalisering.


Lunteren krijgt weer een tweede wijkagent

LUNTEREN Lunteren krijgt weer een tweede wijkagent. Petra Winkel, nu nog werkzaam als hoofdagent op basisteam IJsselwaarden, start per 19 juni als wijkagent van Lunteren.

Winkel gaat zich richten op het buitengebied van Lunteren. Ilco de Ruijter gaat het dorp Lunteren doen.

Lunteren zat enige maanden met één wijkagent, nadat in februari dit jaar Bart Bosman zijn plaats verruilde voor een functie in Velp.


Amerikaanse rivierkreeft aanwezig in Proosdijvijver

EDE De Amerikaanse rivierkreeft is aangetroffen in de Proosdijvijver in Ede. Dat meldt de gemeente Ede via de website. De rivierkreeft is een exoot, die volgens eerder onderzoek nog beheersbaar is, maar waarbij bestrijding op korte termijn noodzakelijk is om schade aan de natuur te voorkomen. Vanaf maandag 14 juni gaat de bestrijding van start.

Amerikaanse rivierkreeften komen in principe niet voor in Nederland. Ze kunnen zich snel voortplanten. Doordat ze over land kunnen lopen, verspreiden ze zich sneller in een groter gebied. De reden waarom bestrijding noodzakelijk is, is omdat de kreeften alle planten stuk knippen, waardoor andere dieren er niet meer van kunnen leven. Ook heeft het invloed op het uiterlijk van de vijver: als er niks gebeurt, verandert de vijver in een modderpoel. Bestrijding is ook noodzakelijk om te voorkomen dat andere dieren overlopen naar andere omliggende singels. Het zijn echte gravers, waardoor de oevers kunnen verzakken, meldt de gemeente.

De exoot is tot nu toe alleen in de Proosdijvijver gevonden. De gemeente zegt dat de situatie nu nog beheersbaar is. Door middel van fuiken worden de kreeften gevangen. Andere gevangen dieren worden weer in de vijver teruggezet.

De bestrijding zal ongeveer tot 12 juli duren. In deze periode is de vijver daarom niet toegankelijk voor visserij of zwemmende honden.