Stilzitten is niet de favoriete bezigheid van de 91-jarige Koos van Delzen uit Ede.
Stilzitten is niet de favoriete bezigheid van de 91-jarige Koos van Delzen uit Ede. Barry Wensink

‘Schrijven doet blijven'

Koos van Delzen (91) komt met 21e e-book

Barry Wensink

EDE Koos van Delzen (91) is ,,bezig aan zijn 32e pensioenjaar”, zoals hij zelf zegt. Daarvoor was hij gedurende vier decennia docent Engels, waaronder twaalf jaar op Het Streek. Niets doen is er (nog steeds) niet bij, want de Edenaar publiceerde onlangs zijn 21e digitale boek met als titel ‘40 Jaar voor de Klas’ (Indrukken van een boeiende Reis). ,,Voor zover bekend is er niemand ter wereld die op deze leeftijd nog regelmatig publiceert.”


DEUR Op het afgesproken tijdstip opent een als zeventiger ogende man de deur van zijn appartement aan de Stationsweg in Ede. ,,Als je je handen wilt ontsmetten”, zegt hij met de vinger wijzend op het klaarstaande flesje. Vanuit zijn (luie) stoel begint de in Brabant geboren Van Delzen even later te vertellen. ,,Ik heb zoveel meegemaakt in mijn leven, maar laten we ons maar beperken tot enkele onderwerpen”, klinkt het. ,,Eigenlijk ben ik iemand die altijd naar nieuwe dingen zoekt. Ik pak het op en ga ermee aan de slag. Op die manier blijf je bij en kun je doorgaan.” Dat gebeurde ook in de tachtiger jaren van de vorige eeuw toen de docent Engels in Ede kwam te werken. ,,Destijds lanceerde het Ministerie van Onderwijs een actie om het gebruik van computers in het onderwijs te stimuleren. Ik zat dicht tegen mijn pensioen aan, maar heb toch meegedaan. Had het vermoeden dat ik anders veel zou missen. Een juiste gedachte, want anders kon ik nu niet skypen met mijn kinderen.”

De docent Engels had tien papieren boeken geproduceerd voor de behandeling van Engelse literatuur en - grammatica in de bovenbouw HAVO en VWO. ,,De sectie van Het Streek ging unaniem akkoord met het gebruik van mijn boeken op de school. Daardoor had ik minder tijd nodig om mijn lessen voor te bereiden, want ik kon het zo uit mijn mouw schudden. Dat zorgde er weer voor dat ik verder kon werken aan het schrijven van boeken.” Nu komt hij dus opnieuw met een publicatie. ,,Ik heb nooit iets gemaakt voor het geld, maar puur voor de lol. Een paar jaartjes heb ik nog nodig om een aantal eBooks te publiceren waar ik allang aan begonnen ben.


p Lees het volledige interview als Premium-verhaal op EdeStad.nl.


Stilzitten is niet de favoriete bezigheid van Koos van Delzen.