Stephan Neijenhuis weer lijsttrekker
voor D66

Stephan Neijenhuis weer lijsttrekker
voor D66

Jan de Boer


EDE Net als in 2018 is Stephan Neijenhuis ook bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 lijsttrekker voor D66 in de gemeente Ede. Door de leden van D66 is de huidige fractievoorzitter in de afgelopen periode gekozen als lijsttrekker.


Als Neijenhuis weer voor de raad wordt gekozen, betekent het zijn derde periode op rij in de gemeenteraad. In zijn eerste tijd behaalde D66 vier zetels en maakte de partij in de persoon van Johan Weijland deel uit het college van burgemeester en wethouders. In 2018 verloor D66 één zetel en verlieten al snel Charifa el Kaddouri en Rina Moorman de fractie. Het tweetal ging als de fractie Ede Nu verder. ,,Dat was jammer. Als ik zie hoe actief we kunnen zijn met de ene raadszetel en de twee fractievolgers in de raad, maar ook het hele brede team er omheen ben ik gerustgesteld, bemoedigd geraakt dat we sterker zijn teruggekomen.”


,,Je ziet dat Ede enorm groeit”, ziet Neijenhuis. ,,Er komen veel woningen bij. Er komen heel veel mensen bij. De gemeente moet ook wat mee gaan groeien, want heel veel jonge mensen, jonge gezinnen willen toch wel een ander beleid. Er moet weer aandacht zijn voor kansengelijkheid, betaalbare huizen, maar ook voor een schonere lucht.”


Als je naar de conservatieve blik van de gemeente Ede kijkt, heeft de gemeente volgens Neijenhuis niet altijd de oplossingen. Een voorbeeld? ,,Je kan niet alle boeren willen behouden en tegelijkertijd alle fijnstof en stikstof uit de lucht weren. Dat is lastig.”

Je ziet dat volgens hem bij de uitbreiding van de woningbouw in Otterlo. ,,Je wilt daar bouwen, maar op een steenworp afstand daarvan zit een landbouwbedrijf. Dat is een piek belaster. Die stoot in zijn eentje een veelvoud van stikstof uit, dat je nodig hebt om die ene wijk te kunnen bouwen. Dat is enorm frustrerend, alhoewel ik wel vind dat landbouw de ruimte moet krijgen en dat boeren een eerlijke prijs moeten krijgen. Koop die boer uit zodat je in Otterlo kunt bouwen.”