In De Reehorst in Ede worden vanaf deze week 1.600 prikken per dag gezet. Dat zijn er 600 meer dan tot voor kort het geval was.
In De Reehorst in Ede worden vanaf deze week 1.600 prikken per dag gezet. Dat zijn er 600 meer dan tot voor kort het geval was. Pixabay

GGD: 'Het loopt allemaal prima'

Vaccinatiegraad Ede op landelijk gemiddelde

EDE In De Reehorst in Ede, priklocatie van GGD Gelderland-Midden, worden vanaf deze week zo'n 1.600 vaccinaties per dag gezet. Dat waren er tot voor kort 1000. ,,Met dit aantal zitten we ongeveer op het maximum. Er zijn zes priklijnen, waarvan er eentje door de huisartsen wordt gebruikt en vijf door ons”, aldus woordvoerder Adwin Peeks.


Barry Wensink

Op de locatie aan de Bennekomseweg 24 wordt elke dag van acht uur ‘s ochtends tot acht uur ‘s avonds, zeven dagen per week, gevaccineerd tegen corona. ,,Het loopt allemaal prima. Dat is ook te danken aan de mensen van De Reehorst. Zij denken graag mee, waardoor wij ons werk beter kunnen doen. Dat maakt het voor iedereen een stuk gemakkelijker.” Er wordt met name het Pfizer-vaccin gebruikt. ,,Verder een, zeg maar, restant AstraZeneca en dan hebben we het over de tweede prik die mensen krijgen. Mensen hebben geen inspraak in welk vaccin ze krijgen toegediend en het is dus eigenlijk wat de pot schaft, om het zo te zeggen”, geeft Peeks aan.


BESCHERMING Hij gaat verder: ,,Het zijn goedgekeurde vaccins die bescherming bieden tegen ernstig ziek worden door corona. Je kunt wel wat klachten ondervinden, maar komt normaal gesproken niet meer in het ziekenhuis terecht.” Adwin Peeks zegt desgevraagd dat hij, op social media, ook de opmerkingen leest van mensen die negatief zijn over het vaccineren. ,,Wij zien vooral dat heel veel mensen blij zijn dat ze een prik krijgen. In de ziekenhuizen neemt de bezetting gelukkig af en dat is dankzij het vaccineren. Ik heb daarom de stellige overtuiging dat het werkt.”


MILITAIREN Waar op bepaalde priklocaties militairen aan de slag gaan om vaccinaties toe te dienen, is daar in Ede geen sprake van. ,,Het zijn onze eigen mensen die de prikken zetten. Overigens helpt in Ede ook een aantal apothekers mee en dat heb ik op een andere locatie nog niet eerder gezien. Zij helpen ons met het optrekken van het vaccin. Dat is een secuur klusje, waarbij met een naald vaccin uit het flesje wordt gehaald."


p Lees het volledige interview als Premium-verhaal op EdeStad.nl.