Bewonersvereniging Ede Centrum bestaat uit leden die in het betreffende gebied woonachtig zijn.
Bewonersvereniging Ede Centrum bestaat uit leden die in het betreffende gebied woonachtig zijn. www.maartenweij.nl

Bewonersvereniging houdt vinger aan de pols: ‘Levendig centrum is belangrijk’

6 augustus 2021 om 07:30 Maatschappelijk

EDE Bewonersvereniging Ede Centrum (BEC) gaat voor een (nog) levendiger centrum in deze plaats. Dat was destijds bij de oprichting, november 2012, al het geval en het uitgangspunt staat nog altijd overeind. ,,We behartigen de belangen van de bewoners in het centrum op het gebied van het woon- en leefklimaat”, legt voorzitter Mike Kollau uit. Dat doet BEC in diverse overlegvormen met de gemeente én met ondernemers. Onlangs is een enquête gehouden onder de leden.

Volgens Kollau, voorzitter sinds 1 oktober 2020, laat de vereniging zich actief informeren en voorlichten over de plannen die door de gemeentelijke-, provinciale- en rijksoverheid worden gepland. ,,Het bestuur zorgt er vervolgens voor dat deze informatie schriftelijk en/of mondeling aan de leden van de vereniging kenbaar wordt gemaakt. Bovendien treedt het bestuur in overleg met verschillende (overheids)instanties om te voorkomen dat er maatregelen worden genomen die niet in het belang zijn van de bewoners en in strijd zijn met de doelstellingen van de vereniging.” De aandachtsgebieden van de bewonersvereniging zijn veiligheid en leefbaarheid; verkeer en vervoer; evenementen; winkels en horeca; samenleven, ontspannen en ontmoeten en communicatie. ,,Er hebben zich de afgelopen jaren in positieve zin veel veranderingen plaatsgevonden in het centrum. Dit centrum is een combinatie van winkel-, uitgaansgebied en horeca. Vele evenementen en diverse activiteiten vinden er plaats. Het aantal bewoners is ook sterk gegroeid.”

Werkgebied Bewonersvereniging Ede Centrum:
De noordgrens wordt gevormd door de N224; te beginnen links van de spoorlijn Ede-Lunteren bij de Concordialaan tot aan het kruispunt met de Raadhuisstraat. De oostgrens wordt gevormd door de Raadhuisstraat, Arthur van Schendellaan, Vossenakker tot de kruising Heuvelsepad. Heuvelsepad naar de Klinkenbergerweg tot kruising Ericalaan. De zuidelijke grens gaat over de Ericalaan en Beukenlaan tot de spoorlijn. In oostelijke richting wordt de grens gevormd door de spoorlijn Ede- Wageningen–Lunteren, gedeeltelijk langs de Telefoonweg tot de kruising Parelstraat, Parelstraat, Leendert Tulplaan, Waterloweg, Jadestraat, gedeeltelijk Veenderweg, overgaande richting Telefoonweg, molen Concordia, Notaris van Puttenstraat in noordelijke richting Concordialaan tot de N224.

De leden van de vereniging, bewoners van het centrum, wordt gevraagd actief mee te denken in het verbeteren van zaken als veiligheid, (her) inrichting van het centrum, verkeer en vervoer. 

Enkele maanden geleden heeft de vereniging, in samenwerking met de gemeente en welzijnsorganisatie Malkander, een enquête gehouden. Bewoners van het centrum kregen hierbij vragen als ‘vindt u het belangrijk om mee te denken’, ‘voor welke onderwerpen moet BEC zich inzetten’ en ‘wilt u actief een bijdrage leveren aan de doelen van de vereniging’. Ook termen als belangenbehartiging, veiligheid en leefbaarheid, inrichting openbare ruimten kwamen voorbij. Datzelfde geldt voor bereikbaarheid en parkeren en de organisatie van activiteiten. ,,We zijn overweldigd door het aantal reacties op de enquête”, zegt voorzitter Kollau. ,,Uit de resultaten blijkt dat inwoners uit Ede Centrum het belangrijk vinden om mee te denken en dat ze actief een bijdrage willen leveren aan de verbetering van hun leefomgeving. We gaan hiermee verder door de mensen die dat aangegeven hebben, te benaderen en verder met hen in gesprek te gaan over wat hun bijdrage zou kunnen zijn.”

Inmiddels is de eerste bijeenkomst in Cultura geweest en is er een presentatie gehouden door de BEC, de gemeente en Malkander voor een groep van twaalf inwoners die geïnteresseerd zijn in een bestuursfunctie. ,,In september hopen we opnieuw bij elkaar te komen om een bestuur samen te stellen. Na de zomervakantie wordt er daarnaast een avond gepland voor de inwoners die aangegeven hebben te willen meedenken en meepraten; los van een bestuursfunctie.”

Meer informatie over Bewonersvereniging Ede Centrum is te vinden op de website www.bec-ede.nl

Door Barry Wensink

Enkele resultaten uit de enquête:
95% van de respondenten vindt dat er een gekozen bestuur moet blijven en 91% wil op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het centrum via de BEC. Dat de vereniging zich bezighoudt met veiligheid en leefbaarheid vindt 82% belangrijk. Voor inrichting openbare ruimte is dat 73% en belangenbehartiging scoort 64%. Van de respondenten geeft 59% aan het belangrijk te vinden dat de bewonersvereniging zich bezighoudt met bereikbaarheid en parkeren. Dat bewoners meedenken, meebeslissen en meedoen scoort 46%.