Afbeelding
Gemeente Ede

Irritatie over passage Indisch monument Ede

5 augustus 2021 om 09:00 Historie

EDE Een nieuw Indisch monument in Ede leidt al voor de onthulling tot irritatie onder Indische Nederlanders. Dat meldt de Federatie Indische Nederlanders. De gemeente zou in de begeleidende tekst het kolonialisme op de hak nemen, terwijl het monument bedoeld is voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. ,,Totaal misplaatst. Dit soort politiek activisme hoort niet thuis op deze plek”, aldus Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN).

De bedoeling is dat het Indisch monument aanstaande 15 augustus wordt onthuld. Toch leidt het monument nu al tot gefronste wenkbrauwen. FIN ontving zelfs meerdere klachten van verontruste Edenaren. Vooral de passage dat ,,de koloniale periode voor Nederland de gouden eeuw bracht, maar voor de bevolking van Indië een periode was van overheersing, slavernij en geweld” leidt tot gefronste wenkbrauwen. ,,Wat je ook vindt van het kolonialisme: deze discussie hoort niet thuis op deze plek. Het is een grove vertroebeling van waar het op deze plek over zou moeten gaan, namelijk de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het kolonialisme er met de haren bijslepen is respectloos jegens de slachtoffers van Japanse terreur en een stuitende wijze van politiek bedrijven. Dit kan en mag niet gebeuren”, reageert Moll. FIN heeft de gemeente Ede inmiddels om opheldering verzocht.

Op 15 augustus herdenkt Nederland ieder jaar de capitulatie van Japan in 1945 en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn er tijdens de oorlog, zowel binnen als buiten de jappenkampen, zeker 25.000 (Indische) Nederlanders om het leven gekomen. Voor veel Nederlanders betekende 15 augustus 1945 geen einde van oorlog, want vrijwel direct brak de Bersiap aan, dat Maleis is voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië. Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.