De N224, een (steeds drukker wordende) verkeersader dwars door een gebied van natuur en recreatie.
De N224, een (steeds drukker wordende) verkeersader dwars door een gebied van natuur en recreatie. Google Streetview

De N224 bij Ede wordt steeds meer een probleemweg

5 augustus 2021 om 15:00 Verkeer en vervoer

EDE Ooit, in lang vervlogen dagen, was de N224 een rustige zandweg waar wel eens een voerman met paard en wagen gebruik van maakte. Dat is anno 2021 wel even anders. De verbinding tussen oost en west over de Ginkelse Heide wordt steeds drukker en het wordt langzamerhand ervaren als een probleemweg. In een memo onder de naam ‘Stand van zaken toekomstbeeld N224 Ede’ heeft het college aan de raad recent laten weten dat het inderdaad steeds drukker wordt en er steeds meer wordt overgestoken. ,,De inrichting van de N224 heeft niet overal gelijke tred gehouden met ruimtelijke ontwikkelingen.”

Die ruimtelijke ontwikkelingen worden ook genoemd: Voorpoort en De Batterijen, Kievitsmeent, Food & Business Park, Kernhem en de Kazerneterreinen. ,,Hierop volgt de binnenkort aan te sluiten Parklaan. In het Veluwse natuurgebied neemt de intensiteit van de dagrecreatie toe, met name op de Edese en Ginkelse Heide, en vormen wildaanrijdingen een probleem.” 

Het blijft niet bij deze ontwikkelingen. ,,Er zitten nog diverse ontwikkelingen aan te komen, die een nauwe samenhang vertonen met de N224, zoals rondom station Veenendaal-De Klomp, Kievitsmeent-West, invulling van het Koekeltseveld, alsmede een eventuele uitbouw naar Kernhem-Noord.” 

MAATREGELEN Volgens het college lijkt de verkeersonveiligheid toe te nemen en is er dringend behoefte aan een maatregelenpakket. Zoals direct uit te voeren en zichtbare verbeteringen, quick wins geheten, en grotere maatregelen ,,die de verkeersveiligheid toekomstbestendig maakt.” Een en ander moet dan weer passen in een verkeerskundige visie op deze weg voor de lange termijn.

ONVEILIG Langs de N224, midden op de Ginkelse Heide, staat Renso van Schanke uit Hilversum. Hij is een dag met zijn kleinkinderen op stap. Hij heeft vroeger in Oosterbeek gewoond en komt met enige regelmaat naar deze omgeving terug. Ze hebben de lunch gebruikt bij Juffrouw Tok en de kleinkinderen willen snel de weg oversteken. Zij hebben bij de schaapskudde de herder met zijn kudde gezien. ,,Het is behoorlijk onveilig, je moet hier echt oppassen. Je mag maar 80 kilometer rijden, maar daar houdt niet iedere automobilist zich aan.” 

Ook Han van Bergen uit Delft is met zijn kleinkinderen bezig met een uitstapje naar de heide. Hij onderschrijft de mening van Van Schanke. ,,Het is hier druk met recreanten en dan loopt midden door de heide een weg die door velen als een snelweg wordt ervaren, dat gaat vroeg of later een keer fout.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Ook bij het doodrijden van een wolvin, afgelopen maart, was er discussie over de drukker wordende N224 in relatie tot natuur. - Ted Walker

VERDEELWEG Het college schrijft aan de raad dat de N224 tussen de A30 en Parklaan meer een functie als verdeelweg voor het stedelijke verkeer krijgt. ,,De nieuwe autostructuur van Ede richt zich erop dat doorgaand verkeer binnen de kern wordt ontmoedigd en zoveel mogelijk buitenom, dus ook via de N224, wordt gefaciliteerd. Dat maakt het belang van doorstroming van de weg niet alleen voor de provincie, maar ook voor de gemeente Ede van belang.” 

OVERSTEEKBAARHEID ,,In toenemende mate is er ook behoefte aan oversteekbaarheid van de weg voor langzaam verkeer”, vervolgt het college. Naarmate er meer ontwikkelingen zijn aan weerszijde van de weg en de verkeersintensiteit toeneemt, neemt ook de barrièrewerking van de weg toe. De N224 kent tal van formele en informele oversteekplaatsen. Om de verkeersveiligheid te verhogen en de bereikbaarheid voor het langzaam verkeer te verbeteren, is het gewenst om deze oversteken fysiek aan te passen.”

WISSELENDE SNELHEID Op korte afstand van elkaar zijn er wisselingen in de maximum snelheid: 80, 70 en 50 kilometer per uur. De maximum snelheid sluit volgens het college voor de weggebruiker niet altijd logisch aan bij de wegkenmerken en komgrenzen. ,,Dit is ook van invloed op het rijgedrag.” De provincie Gelderland is voor een groot deel wegbeheerder van de N224. De gemeente heeft al eens verzocht de maximum snelheid naar beneden bij te stellen, ook gezien het grote aantal ongevallen met overstekend wild. ,,De provincie herkent de problematiek en heeft ingestemd om gezamenlijk een visie te ontwikkelen voor de N224 voor de lange termijn, waarbinnen maatregelen op korte termijn kunnen worden ingepast.”

CAMERA Op het gemeentelijk deel van de weg, tussen de A30 en de Proosdijerveldweg, komt wellicht een snelheidscamera. ,,De omgeving van De Ginkel wordt in het kader van de gebiedsontwikkeling De Ginkel uitgewerkt tot een plan waarin de N224 integraal wordt meegenomen.” Voor het wegdeel door Planken Wambuis trekt de gemeente, samen met Natuurmonumenten, op richting de provincie om de wildaanrijdingen aan te kaarten en tot oplossingen te komen. 

Er is een voorbereidingskrediet van 30.000 euro om de te nemen maatregelen inzichtelijk te maken: doorstroming, snelheid en oversteekbaarheid, wonen, aanrijtijden hulpdiensten en wildaanrijdingen. Voor het eind van het jaar moet het duidelijk zijn hoe het maatregelenpakket eruit gaat zien.

door Gerard van Wijk