Afbeelding
De Gelderhorst

Ongeveer helft volwassen Edenaren volledig gevaccineerd tegen corona

Corona Coronavirus

EDE In de gemeente Ede heeft 75 tot 84 procent van alle volwassenen minimaal één coronavaccinatie gehad. Daarmee zit onze gemeente iets onder het landelijke gemiddelde. Van alle volwassenen is 40 tot 59 procent volledig gevaccineerd, en ook dat cijfer ligt iets onder het gemiddelde.

Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Steeds meer mensen kiezen volgens het RIVM voor een coronavaccinatie. Tot en met afgelopen zondag zijn er in Nederland al meer dan 20,9 miljoen coronaprikken gezet. Volgens het instituut heeft naar schatting bijna 85 procent van de volwassenen ten minste één prik gehad en is gemiddeld zo’n 66 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd.

Iedereen van twaalf jaar of ouder komt in aanmerking voor vaccinatie. Vooral in de jongere leeftijdsgroepen neemt het aantal vaccinaties wekelijks nog flink toe. Veel jongeren moeten nog een tweede vaccinatie krijgen, ouderen zijn meestal al volledig gevaccineerd.

Volgens het RIVM valt op dat de opkomst in het oosten en zuiden van het land gemiddeld hoger is dan in andere delen van het land. Inwoners van gemeenten in de Biblebelt en van grote steden kiezen volgens het instituut wat minder vaak volgens een coronavaccinatie. 


OVER DE CIJFERS Op deze kaart vind je per gemeente verschillende vaccinatiecijfers terug. Via het uitklapmenu kun je kiezen tussen het percentage inwoners dat ten minste één prik met een coronavaccin heeft gehad en het percentage inwoners dat volledig gevaccineerd is. Het gaat hierbij niet om een exact percentage, maar om een bepaald bereik. Als een gemeente onder de kleur >=95% valt, dan heeft hier bijvoorbeeld minstens 95 procent van de inwoners in deze leeftijdsgroep een eerste prik ontvangen. Via het uitklapmenu kun je daarnaast ook tussen meerdere leeftijdsgroepen kiezen. Het gaat bij deze cijfers om vaccinaties die zijn ingevoerd in het monitoringssysteem CIMS: het COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem.