Ergens in de gemeente Ede lagen uitwerpselen van een wolf.
Ergens in de gemeente Ede lagen uitwerpselen van een wolf. Michael de Vries

'De wolf is nu eenmaal toppredator'

natuurcolumn

Michael de Vries

Eens in de zoveel tijd wakkert de discussie over de wolf weer aan. Althans, de media doet daar vaak haar best voor. ‘Schapen slachtoffer van wolf', ‘agressieve wolf slaat toe'... Het lijkt soms alsof het steeds meer sensatiegericht is. Over de vele schapen die worden gedood door honden of de ruim zeshonderdduizend schapen die worden gedood door mensen lees je niet zo veel.


Met gefronste wenkbrauwen lees ik het laatste nieuws. Op de Hoge Veluwe zijn moeflons doodgebeten door een wolf. Waarom dat nieuws is weet ik niet. De wolf is nu eenmaal toppredator in de voedselketen dus het is logisch dat ze de moeflons als voedsel zien als deze in de natuur lopen, net als reeën, zwijnen en edelherten. Het antwoord op de vraag waarom het nieuws is, is dat het park er alles aan heeft gedaan de wolf buiten te houden. Een hek om het park zou ervoor hebben moeten zorgen dat de wolf niet binnen kan komen. De wolf was door een gat in het hek toch naar binnen weten te komen. Een gat, door mensen geknipt.
Veel mensen lezen het en gaan over tot de orde van de dag. Ik blijf met mijn gedachten niet zozeer hangen bij de wolf maar bij het hek dat de wolf buiten moet houden... Als ze de wolf buiten houden met het hek zullen andere dieren er dus ook niet in kunnen komen? En sterker nog, de dieren die binnen het hek leven kunnen niet naar buiten? Betekent dat niet gewoon dat het park deze dieren opsluit? Edelherten, vossen, wilde zwijnen, reeën... hun leefgebied is afgesloten met een hek. Contact met soortgenoten van buiten de hekken is er niet.
Nu weet ook ik dat het park privéterrein is van iemand. De persoon mag doen wat hij wil, net als mensen die in hun eigen tuin mogen doen wat ze willen. Maar klopt het wel? In mijn eigen tuin mag ik ook weten wat ik doe. Hoe ik het inricht kan ik zelf bepalen. Maar mag ik de dieren die er leven opsluiten? Mag ik de vogels die er in de winter zitten gevangenzetten in een grote kooi? Mag ik de egels die hier leven binnen een hek zetten waar ze niet meer uit kunnen? Nee toch? Maar is dat niet precies hetzelfde als wat er in het park gebeurt? Is het ethisch verantwoord om dieren op te sluiten omdat de wolf nu eenmaal niet naar binnen mag?