Theaterkijkers in actie!
Theaterkijkers in actie! Maartje Zegers

Cultura zoekt jonge Theaterkijkers

Nieuwe voorstellingen
en concerten

EDE Het nieuwe theaterseizoen staat voor de deur. Dat betekent voor Cultura een periode vol nieuwe voorstellingen en concerten. Om meer jongeren naar het theater te trekken, organiseert Cultura ook dit seizoen De Theaterkijkers; een club jongeren tussen de 17 en 27 jaar die zich een jaar lang onderdompelen in de wereld van theater. 


Cultura zoekt jongeren die graag verschillende voorstellingen willen zien en als ruil daarvoor anderen willen inspireren over hun ervaringen in het theater. ,,Er komen nog altijd relatief weinig jongeren naar het theater. Ze kunnen het vaak niet betalen of durven de stap naar het theater nog niet te zetten. Dat vinden wij jammer. We willen hen graag op een laagdrempelige manier laten ervaren hoe magisch theater is. Het concept van De Theaterkijkers helpt hierbij”, vertelt Maartje Zegers van Cultura.


EXPERT Gedurende het seizoen bezoeken de jongeren maandelijks meerdere voorstellingen of concerten. In een aantal workshops leren zij de kneepjes van het theater kijken en beoordelen zij de aspecten van hun theaterbezoek. Het verschil in genres, belang van decor, licht en geluid, maar ook regie, speelstijlen en tekstgebruik komen allemaal aan de orde. Dora was eerder Theaterkijker bij Cultura en kijkt nu anders naar theater. ,,Theater is toegankelijker dan je denkt. Eerst ging ik niet naar theater omdat ik als student de financiële middelen niet had. Nu denk ik alleen maar: ‘Ik wil weer, zodra het kan!' Daarnaast houd ik van de intieme sfeer van een kleiner theater, zoals Cultura.'' Na de voorstelling ontmoeten de Theaterkijkers elkaar én de acteurs of makers van de voorstelling om ervaringen te delen en na te praten. De Theaterkijkers moeten er wel iets voor terug doen. De ervaringen die zij opdoen delen zij op een creatieve manier met hun achterban op social-media of eigen communicatieplatforms. Dora: ,,Elke theatervoorstelling heeft iets onverwachts, dat blijft mij bij.'' Kijk voor meer informatie op www.cultura-ede.nl/theater-filmhuis