Het werk van kunstenaar Salman Ezzammoury
Het werk van kunstenaar Salman Ezzammoury Salman Ezzammoury

Expositie Salman Ezzammoury

EDE De openluchttentoonstelling 'Vrijheid: vieren, herdenken en doorgeven' van fotograaf en beeldend kunstenaar Salman Ezzammoury is tot 31 oktober opnieuw te zien in Ede bij De Keetmolen aan de Stationsweg 118.


Vorig jaar is de tentoonstelling door meer dan 25.000 mensen bezocht bij het natuurcentrum Veluwe. Molenaar Noes Teutelink geeft aan dat ze na het zien van de expositie in 2020 bij het natuurcentrum Salman heeft uitgenodigd om zijn werk bij de molen te exposeren. Het werk en de positieve energie van Salman trokken haar aandacht. Dat wil ze graag nog eens laten zien op het veld achter de Keetmolen.

Rondom de Keetmolen zijn veel bommen gevallen in de tweede wereldoorlog. Wonder boven wonder bleef de molen gespaard. De molenaar bracht een joods gezin onder in de molen en na de slag bij Arnhem hebben er acht Engelse soldaten ondergedoken gezeten in de Keetmolen. Doordat de molenaars onderzoek zijn gaan doen naar de geschiedenis van de Keetmolen, werd de interesse gewekt naar wat er zich in de oorlog heeft afgespeeld. 

De expositie gaat over vrijheid in het algemeen. Sporen van oorlog, onderdrukking van vrouwen, feminisme, homohaat, holocaust en ook het overwinnen van vrijheid. Ezzammoury heeft voor deze expositie stadsdichters uit Ede en Wageningen gevraagd een bijdrage te leveren. Zijn kunstwerken en de boodschap die hij daarmee wil brengen gaan niet alleen over vieren en herdenken, maar wijzen er ook op dat wij vrijheid en democratie moeten koesteren, bewaren en beschermen tegen extremisten en fundamentalistische haatzaaiers. De expositie is te bezichtigen van maandag tot en met zondag tussen zonsopgang en zonsondergang.