Christine, drag Gigi en Marcel van evenementenbureau Wagastorm organiseren op 12 november een feest bij Astrant in Ede
Christine, drag Gigi en Marcel van evenementenbureau Wagastorm organiseren op 12 november een feest bij Astrant in Ede MARION ARTS FOTO

Regenboogfeest bij Astrant: ‘Opgeven zit niet in onze aard’

9 november 2021 om 11:30 Muziek

EDE ,,Wij willen af van het hokjes-denken. Geen indeling volgens LHBTIQ-letters, het gehele alfabet is welkom bij de feesten van Wagastorm. Het enige wat je mee moet brengen is jezelf.” Het feest ‘Junglestorm, release the beast’ is op 12 november bij poppodium Astrant aan het Kuiperplein in Ede. 

Afgelopen jaren heeft Wagastorm een goede naam opgebouwd. Het Wageningse evenementenbureau bestaat uit initiatiefnemers Robert, Marcel en Christine, die elkaar op een feestje leerden kennen. Christine: ,,Al pratend kwamen we erachter dat we een leuk en ongedwongen feestje missen, waarbij iedereen welkom is. Niet lang daarna was Wagastorm een feit. Het eerste feestje hebben we als test gedaan en daarna is het uit de hand gelopen.” Vaste locatie is Café Loburg in Wageningen met bijbehorende feestzaal voor 200 personen.

We creëren een veilige sfeer

VEILIGHEID Robert: ,,De basis voor onze feesten is acceptatie om te zijn wie je bent. We creëren een sfeer waarin dat veilig kan. Als organisatie kunnen we die veiligheid garanderen. De enige klacht die we hebben gehad is over de lange wachtrij bij de deur.” De gemiddelde leeftijd van de feesten is 32 jaar. ,,De jongste is 18 en de oudste 70. We mogen niet vergeten dat de ouderen voor ons op de barricades hebben gestaan.”

MANTRA Brainstormen doen ze graag en veel, waarbij de meest extravagante ideeën op tafel komen. Staan ze het ene moment in K3-glitterjurken te dansen en te springen, het volgende moment stelen een drag, een flamingo en een campydame de show. Marcel: ,,Ons mantra is ‘waarom niet?’  Wat we ook doen, iemand vindt er toch wel wat van. We hebben er zelf lol in, dat dragen we over op het publiek. We doen er niemand kwaad mee.”

EMPOWERMENT Wagastorm gaat zich ook inzetten voor educatie om, naar eigen zeggen, de wereld een beetje mooier achter te laten voor de jeugd. Robert gaat als zijn alterego Gigi een workshop empowerment geven bij Pantarijn in Wageningen: ,,Maak kinderen zo krachtig, dat ze zichzelf durven te zijn.” Zelf heeft Robert ook het nodige meegemaakt in het vinden van zijn weg maar vindt het belangrijk om te benadrukken dat hij geen slachtoffer is van zijn geaardheid. ,,We willen onze boodschap in passende vorm gieten, maar zeker niet als droeftoeter.” De hokjes van kleur, geaardheid en geloof moeten opengegooid worden volgens het Wagastorm-trio. ,,De opdeling in hokjes helpt mensen misschien te begrijpen wie we zijn, maar dat is niet aan buitenstaanders. Het maakt gewoon niets uit. Als iemand uit de kast komt, hoef je bij ons geen confettikanon te verwachten. Belangrijkste is dat je doet wat je gelukkig maakt. ” 

BINGO De belangstelling voor Wagastorm heeft een vlucht genomen, toen kwam corona het feestje verstoren. Marcel: ,,Wij hebben het virus omgedoopt in de positieve benaming ‘tante Corrie’, al hopen we wel dat ze snel vertrekt. Met de lockdowns en sluiting van horeca hadden we de moed kunnen laten zakken. Dat zit niet in onze aard, we zijn gaan kijken naar wat er nog wel kon. Toen kwamen we met bingo op de proppen. Op tweede kerstdag hebben we dat via een livestream gedaan. Nog steeds vragen mensen wanneer ze de bingostiften weer paraat kunnen houden. We hebben nu zelfs een professionele bingomolen gekregen. Mensen haken aan, dat is mooi om te zien.”

Op positieve wijze strijd leveren voor acceptatie

GOEDE WAPEN VOOR DE STRIJD Wagastorm gebuikt absurditeit om iets normaal te maken. Christine: ,,We zijn niet ordinair, wel campy.  Als je bij ons feest door het iconische glittergordijn loopt, komt je in de Wagastorm-wereld terecht. Daar is iedereen zo groot en klein als we samen zijn.” Het evenementenbureau is blij dat de gemeente Ede veel waarde hecht aan inclusiviteit en zich inzet voor de regenbooggemeenschap.” Nu Wageningen al is gevallen voor het energieke drietal, kijken ze over de gemeentegrens: ,,We hopen dat onze basis een goed wapen is om op een positieve manier strijd te leveren voor acceptatie.” Het feest op 12 november is voor alle leeftijden. Robert: “Ons plezier is jullie plezier en andersom. We kunnen er nog niet veel over vertellen, wel dat het episch wordt in Ede.”

Facebook: facebook.com/WagaStorm 

Instagram: instagram.com/wagastorm

Door Diana Kervel