Afbeelding
Pete Linforth Pixabay

Raad: ‘Gevolgen COVID-19 steeds meer zichtbaar’

9 november 2021 om 15:04 Politiek

EDE Nu de COVID-19-pandemie op de drempel staat om het derde jaar in te gaan ,,worden de gevolgen ervan steeds meer zichtbaar.” Dat uit zich in toegenomen eenzaamheid, angst en ongezonde leefstijl, zoals onder andere ongezonder eten en minder bewegen. Waarbij mensen in een kwetsbare positie harder worden getroffen. Dat laat het college aan de raad weten  in het uitvoeringsplan ´Samen Gezond Ede´ 2021-2024.

,,Daarnaast zoekt de samenleving een weg in het leven met COVID-19. We zetten ons extra in, mede met hulp van de herstelagenda op ontmoeting, het terugdringen van eenzaamheid en het stimuleren van een gezonde leefstijl. Daarnaast streven we naar een dekkende vaccinatiegraad en helpende maatregelen die zorgen dat inwoners het ´normale´ leven weer kunnen oppakken.” 

ONDERSTEUNING Om de gevolgen van corona op inwoners van Ede te verkleinen is er om de doelen te bereiken een extra inzet in samenwerking met bestaande initiatieven, zoals Wandeluitdaging Ede, Leefstijlloket Gelderse Vallei en Jeugdgezondheidszorg. Ook vindt er een verkenning plaats van ondersteuning door de gemeente op de impact van long-COVID klachten, in samenwerking met het Leefstijlloket. Op basis van de resultaten uit de corona gezondheidsmonitor Jeugd 2021 en de Kindermonitor wordt de benodigde ondersteuning vastgesteld.

Het streven blijft naar een dekkende vaccinatiegraad en dat is in de regio Gelderland Midden geen overbodige luxe. ,,De inzet is te streven naar passende interventies in gebieden waar de vaccinatiegraad achterblijft.” Dat gebeurt in samenwerking met de Veiligheid- en Gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM) en gebiedsmanagers, cultuurvertalers, brugfunctionarissen en inburgering. Er wordt verder inzicht verkregen in de vaccinatiegraad tegen COVID-19 voor 12 tot 18 jarigen, alsmede een verkenning naar de behoefte van de aanpak. 

PREVENTIE Leven in goede gezondheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend, aldus het college. ,,Als gemeente spelen we een belangrijke rol als het gaat om gezondheidsbescherming en -bevordering. De (gevolgen van) COVID-19-pandemie benadrukt deze rol en de noodzaak voor preventie.” Het uitvoeringsplan ´Samen Gezond Ede´ stimuleert inwoners van de gemeente Ede om bewuste gezonde keuzes te maken en vraagt het netwerk van professionals om hierin te ondersteunen en te begeleiden. 

Samen met lokale en regionale partners pakt de gemeente gezondheidsvraagstukken aan, in aansluiting bij de landelijke ontwikkelingen van de rijksoverheid. Partners zijn onder meer buurt-, wijk- en dorpshuizen, huisartsen, kerken en moskeeën, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, sportscholen, supermarkten, horeca, speeltuinverenigingen, sportverenigingen en thuiszorgorganisaties. 

COMMUNICATIE Het college realiseert zich dat de gemeente geen directe opdrachtgever is van veel belangrijke partners in de gezondheidszorg. ,,Denk bijvoorbeeld aan scholen, huisartsen en de voedselketen. De rol van de gemeente kenmerkt zich dan door te verbinden, faciliteren en samenwerken.” Communicatie speelt een belangrijke rol in het ,,positief beïnvloeden van factoren als kennis, bewustwording, houding, vaardigheden met betrekking tot gezondheid en factoren uit de sociale en fysieke omgeving.”