Afbeelding
Arno Setz

Win tickets voor ‘Blijven, Komen en Gaan’

8 november 2021 om 13:39

EDE De langverwachte reprise van dé Edese familiefilm ‘Blijven, Komen en Gaan’ met in de hoofdrol Anna van Pouderooijen uit Bennekom is op zaterdag 13 november. De familiefilm vertelt het verhaal van Ede in de afgelopen 100 jaar. Een film die fictie en feiten met elkaar verweeft en op zoek gaat naar de cultuur van toen en nu en naar het punt waar die elkaar raken. 


Naast hoofdrolspeler Anna speelden meer dan 200 Edenaren een rol in deze film van filmmaker Arno Setz. De bakker, de slager en de imam, iedereen kon een voor iedereen die het wilde was een rol in de film weggelegd. Ook burgemeester Verhulst speelt een rol als zijn evenknie uit 1905: burgemeester Op Ten Noort. De burgervader uit de vorige eeuw speelde een grote rol in de komst van de militairen naar het Veluwse dorp. 


Begin 1900 was Ede een dorpje met grote lege zandvlaktes en heide. De ruimte, goedkope grond, het goede water en de aanleg van een treinstation trok de ENKA fabriek en de militairen naar de Edese heide. Grote stukken land werden opgekocht, er kwamen monumentale kazernes en duizenden soldaten. De ENKA bouwde een hele nieuwe woonwijk, de Reehorst, een school, een zwembad. De ENKA bouwde in Ede-zuid alles nodig was voor hun medewerkers en hun familie. Ze werden door de mensen uit het Edese dorp ‘de mensen van over het spoor’ genoemd. Aan de andere kant noemden de mensen van de ENKA zich eerder Enkanezen dan Edenaren. Ook de militairen bleven vooral op de kazernes. Hierdoor bleef het dorp hoofdzakelijk het dorp terwijl alles er omheen veranderde. 


Filmmaker Arno Setz woont meer dan 20 jaar in Ede en de ontstaansgeschiedenis en cultuur van Ede was hem lang een raadsel. Door de film leerde hij de cultuur van Ede beter begrijpen. De Edese filmmaker vindt dat het in de film gelukt is om het oude en nieuwe Ede in hun kracht te laten zien. ,,Dat merkten we ook in het maakproces. Edenaren met allerlei achtergronden die één gemeenschappelijke deler hadden: Edenaar te zijn."


Aan de film werkten vele organisaties en bekende Edenaren mee. Zo is er in een ENKA muziekclip een hoofdrol voor singer-songwriter Rogier Pelgrim en het ENKA mannenkoor. Zangeres Roos Blufpand zingt in de film vanaf de hoogste flat van Ede het prachtige titellied. Voor historische beelden werkten onder andere het Historisch Museum Ede, Platform Militaire Historie Ede, het gemeentearchief Ede en fotograaf André Hartgers mee.

Zoek op www.pathe.nl op Blijven, Komen en Gaan en zie de data van de overige filmvoorstellingen.


Lezers van Ede Stad.nl maken kans op vrijkaarten. De ENKA neemt nog altijd een belangrijke plaats in binnen Ede. Nu, is het een woonwijk, vroeger was de ENKA een fabriek. Wat betekent de afkorting ENKA?. Stuur je antwoord op naar info@seckunstwerkplaats.nl. Er zijn 10 vrijkaarten te winnen.