In 2025 stationsomgeving klaar

9 november 2021 om 14:27

p 1

Hij vervolgt: ,,Bovendien vormt het Polar Bearsplein een schakel tussen de Enka-wijk en het Kazerneterrein: het wordt een belangrijke plek voor Ede. Volkomen logisch om het plein te vernoemen naar de militairen die onze gemeente in 1945 bevrijdden.”


NIEUW STATION Aannemer EdesPoort is gestart met voorbereidende werkzaamheden. In de komende maanden wordt het werk steeds zichtbaarder; eind dit jaar start bijvoorbeeld de bouw van het nieuwe spoorse relaishuis (een gebouw waarin kabels voor de treinbeveiliging samenkomen) aan de noordkant van het spoor.


In 2022 beginnen de werkzaamheden voor de bouw van de oostelijke perrontunnel en het stationsgebouw. Eind 2023 kan het nieuwe station in gebruik worden genomen, in 2025 moet de hele stationsomgeving klaar zijn.


POLAR BEARS Het nieuwe station komt aan de andere kant van het spoor, er komt dus ook een heel nieuw stationsplein voor het station. Het nieuwe plein is vernoemd naar de Engelse Polar Bear division die de Canadezen geholpen hebben bij de bevrijding van Ede in WOII. Het plein komt op ongeveer de plek waar vroeger het zwembad van de Polar Bears stond, de zwem-en waterpoloclub die vernoemd is naar die Polar Bear division.


Het fietspad dat parallel aan het spoor loopt krijgt de benaming Dr. Hartogspad, het gaat dan om het deel vanaf het station tot aan het nog te bouwen viaduct bij de Sysselt. Vanaf het viaduct krijgt het fietspad de naam Sysseltsepad.


Vogelgriep bij dode zwanen en gans

EDE Dierenambulance Nederrijn kreeg afgelopen week een melding van een toezichthouder in het Natuurgebied De Groene Grens. Daar lagen drie dode zwanen en een gans. Alle alarmbellen gingen rinkelen bij de dierenambulance.


De dierenambulance dacht namelijk meteen aan vogelgriep. Ingepakte medewerkers hebben de dode dieren verzameld en weggebracht voor onderzoek.

Zaterdag 6 november werd de uitslag bekend. De dieren hadden inderdaad de vogelgriep opgelopen. Dierenambulance Nederrijn adviseert om het gebied te vermijden. Vogelgriep kan namelijk besmettelijk zijn voor mensen. 


Daarnaast doet de dierenambulance nog een oproep in het Facebookbericht: ,,Ziet u drie of meer watervogels of grote aantallen andere vogels geef dit dan alstublieft zo snel mogelijk door aan de dierenambulance.”