Vuurwerkverkoper Jaco van Seventer
Vuurwerkverkoper Jaco van Seventer Diana Kervel

Vuurwerkverkoop aan banden: ‘Het is mooi geweest’

9 december 2021 om 07:30 Maatschappelijk

EDE/BENNEKOM Hoewel het leven van de vuurwerkverkoper momenteel niet over rozen gaat, kan Jaco van Seventer van Jaco Vuurwerk in Ede volop genieten van een vuurwerkshow: ,,De sierboeketten uit cakes en compounds, iedereen is daar toch fan van?” Arjan Hendrikse van Vuurwerkshop Van Ginkel kan dit alleen maar beamen. Toch houdt deze Bennekomse ondernemer er na 25 jaar mee op: ,,Voor ons zit er geen toekomst meer in.”

Binnen de gemeenteraad van Ede is vastgesteld dat vuurwerk tijdens de jaarwisseling in Ede al langere tijd voer voor discussie is. Voor de initiatiefnemers van het verbod (SGP, ChristenUnie, GroenLinks en EdeNu) is de grens bereikt met de rol van vuurwerk als het gaat om slachtoffers en schade en is het tijd om te zorgen voor een meer veilige en milieuvriendelijke jaarwisseling. Van Seventer haakt hierop in: ,,De gemeente is voornemens om een verbod in te stellen op het afsteken van vuurwerk, maar dit is geen verbod op verkoop. Het is nog allerminst zeker dat dit verbod doorgang gaat vinden.” Hij doelt op de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022, waarna een nieuw college zal worden gevormd. ,,Dan komt ook de vraag hoe men dit denkt te gaan handhaven. Het gebrek aan menskracht is een landelijk probleem. Je gaat niet voorkomen dat er overlast is van zwaar, illegaal vuurwerk. Bovendien alles wat verboden is, is spannend. De handel in dit zware vuurwerk zal alleen maar toenemen.” Hendrikse sluit aan bij zijn ex-concurrent: ,,Met het vuurwerk dat wij hebben verkocht is geen verkeersbord op te blazen. Belangrijk is dat je het vuurwerk afsteekt volgens de handleiding  en de ogen beschermt met een vuurwerkbril.”

Het aantal slachtoffers is te verwaarlozen op de SEH

VOORKOMEN OVERBELASTING ZORG De overheid heeft de verkoop en het afsteken van vuurwerk met de jaarwisseling  net als vorig jaar verboden. Dit om een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners te voorkomen. Arjan Hendrikse van Vuurwerkshop van Ginkel: ,,De discussie loopt al erg lang, maar als de overheid dit zo bepaalt, dan moeten wij ons daaraan conformeren. Regels zijn regels.” De eigenaar van JACO Vuurwerk is stelliger: ,,Wij kunnen ons absoluut niet vinden in het standpunt van de overheid onder het mom van corona en het ontlasten van de zorg. Een kleine opsomming leert dat het aantal slachtoffers *)  is te verwaarlozen op de spoedeisende hulp, laat staan dat deze zorgen voor druk op IC’s of normale bedden.” Van Seventer heeft zelf corona gehad en kampt nog steeds met de gevolgen ervan, relativerend zegt hij: ,,Vorig jaar toen het zo hard heeft gevroren en veel liefhebbers op de schaatsen stonden, behandelde de SEH 40.000 slachtoffers. Daar kraaide geen haan naar.” Over de toekomst van zijn bedrijf: ,,De omzetdaling is ingezet maar met de toestemming om categorie 1 vuurwerk (F1) te verkopen is het nog wel te bolwerken. We hadden de inkopen al gedaan voor dit seizoen, we hebben dit vuurwerk allemaal in opslag gedaan.” Hendrikse uit Bennekom had vorig jaar al besloten om geen kindervuurwerk te gaan verkopen: ,,Veel van dit type kun je ook in een gewone winkel kopen, daarin bieden wij geen meerwaarde.”

VUURWERKSHOW GEMEENTE Het tijdelijke vuurwerkverbod richt zich op het afsteken en de verkoop van consumentenvuurwerk. Professionele vuurwerkshows georganiseerd door gemeenten vallen niet onder dit tijdelijke verbod. Hendrikse heeft zo zijn twijfels over de veiligheid van deze shows: ,,Deze shows kunnen heel spectaculair zijn, maar Nederland kent maar een beperkt aantal professionele bouwers, ook is het aantal locaties op een hand te tellen. Mensen moeten een stuk rijden naar een show, hopelijk met een BOB achter het stuur. In deze coronatijd mogen er ook niet teveel mensen bij elkaar komen, daar zit ook nog een uitdaging. ”  Of deze vuurwerkshows doorgaan is aan gemeenten zelf en zal ook afhangen van eventuele nationale vervolgmaatregelen. Volgens een woordvoerder van de burgemeester Verhulst ,,staan er geen vuurwerkshows dit jaar gepland.” 

De consument kan vuurwerk in België of Duitsland halen

ALLEEN SIERVUURWERK Sinds december 2020 is sowieso al een groot deel van het vuurwerk verboden, alleen siervuurwerk is nog toegestaan. Besluit hierover had het kabinet al voor de coronapandemie genomen. Knalvuurwerk zoals rotjes, vuurpijlen, knalstrengen en enkelschotsbuizen zijn daardoor uit den boze. Van Seventer: ,,Naar mijn mening is het vuurwerk dat sinds vorig jaar verboden werd vooral misbruikt, de pijlen werden horizontaal afgevuurd en de single shots op de kop gehouden.” Bekend fenomeen is dat de consument dit eenvoudig kan halen in België of Duitsland. ,,Feit blijft wel dat het vuurwerk wat nog wel verkocht mag worden (als er geen verbod is) toch echt mooi en veilig is (bij juist gebruik).” Op de vraag of het nog wel leuk is om vuurwerkverkoper te zijn antwoordt Van Seventer hartgrondig: ,,Ja! Het is ieder jaar weer een enorme organisatie. We lopen met bijna 40 personen de benen uit het lijf om in de laatste drie dagen van het jaar iedereen te voorzien van vuurwerk. Mooi om te zien hoe dat altijd weer lukt.”

Volgend jaar hopelijk weer siervuurwerk

TRADITIE Gedurende de 25 jaar dat Hendrikse in Bennekom vuurwerk mocht verkopen zag hij zijn klanten ouder worden: ,,Kwam iemand als klein ventje nog met zijn vader mee, op een gegeven moment was dat kleine kind zelf vader en kwam met zijn zoon een mooi pakket halen. Nog steeds zijn het vooral gezinnen die vuurwerk komen kopen. Die na een glas (kinder)champagne elkaar op straat gelukkig nieuwjaar te wensen.” Tot slot wil Van Seventer nog het volgende kwijt: ,,Wij vinden dat bij juist gebruik van ons goedgekeurde consumentenvuurwerk er weinig tot geen druk op de zorg zal ontstaan. Probleem is dat er ook veel zwaar  en dus illegaal vuurwerk in omloop is wat voor veel schade en ellende zorgt. Al het vuurwerk wat je momenteel hoort kan niet van ons zijn en is dus illegaal. Dit heeft niks met de mooie vuurwerktraditie te maken die wij met zijn allen hebben met de jaarwisseling. Het is een bewezen feit dat er met de jaarwisseling veel overmatig alcoholgebruik is met als gevolg veel mensen op de SEH, dat wordt toch ook niet verboden? Laat onverlet dat wij van harte hopen dat we volgend jaar wel een mooi uiteinde kunnen vieren, met eigen siervuurwerk.” Hendrikse vult nog aan: ,,Hoe dan ook zal de oudejaarsviering nooit meer hetzelfde zijn.”

Door Diana Kervel

*) Bron: VeiligheidNL, Type vuurwerk en letsel: vuurwerkongevallen 2019-2020. Publicatie: april 2020