Afbeelding
@tedxmedia

Bekeuringen én gesprekken bij snelheidscontroles Ede Zuid: ‘Het was een waardevol project’

6 december 2021 om 09:59 Overig

EDE Wijkagent van Ede Zuid Jannie de Ruijter heeft, in samenwerking met haar collega’s, meerdere bekeuringen uitgeschreven tijdens snelheidscontroles die zij hielden in de wijk. ,,We hebben een aantal weken op gezette tijden gelaserd naar aanleiding van klachten van inwoners van Ede Zuid’’, zegt de wijkagent.

Tijdens een van de controles staat De Ruijter op de Nieuwe Maanderbuurtweg te controleren als ineens van verre het geluid van een auto hoorbaar is. De maximale snelheid op de weg is daar 30 km/u. Of de bewuste auto daadwerkelijk te hard reed of alleen maar een hoop lawaai maakte, dat zullen we nooit weten. Er gaat iets mis met de laser namelijk, en de wijkagent heeft geen goede meting. ,,Maar ik ga hem wel stilzetten, want dit is een auto van mijn lijstje’’, zegt De Ruijter.

GEEN STANDAARD PRAATJE Als de jongeman het stopteken van de brigadier van politie ziet, verraadt zijn mimiek dat hij enorm baalt. ,,Dat wordt een bekeuring’’, zegt hij terwijl hij de auto uitstapt. ,,Je hebt geluk’’, reageert De Ruijter. ,,Maar zet je auto even in een vak, want ik wil je wel even spreken’’, voegt ze daar aan toe. Wat volgt is een lang gesprek met een jongeman die op zich weinig kwaad in de zin lijkt te hebben. Niet meer dan jong zijn en wellicht iets te veel testosteron hebben. Ondanks dat lijkt hij de boodschap van de wijkagent wel te begrijpen. Zij brengt die dan ook rustig en zichtbaar betrokken. Geen standaard praatje, geen afstand. Ze zijn echt met elkaar in gesprek.

(Artikel gaat verder onder de foto.)


,,De grootste winst in veiligheid is te vinden in verbinding’’, vindt de wijkagent van Ede Zuid.  - @tedxmedia

Dit vind ik ook echt leuk om te doen

In de periode daarna blijkt dat het gesprek met de overlastgevende jongeman daadwerkelijk vruchten heeft afgeworpen. De auto wordt waargenomen, maar niet meer brullend of met hoge snelheden. ,,Dit vind ik ook echt leuk om te doen’’, zegt Jannie de Ruijter. ,,In de wijk zijn en zorgdragen voor veiligheid in de breedste zin van het woord. En dat hoeft echt niet alleen of altijd door middel van bekeuringen. Het leukste is toch echt om te kennen en gekend te worden en om op die manier de bordjes hoog te houden. De grootste winst in veiligheid is te vinden in verbinding’’, zegt de wijkagent van Ede Zuid.

ZE HEEFT OOK GELIJK De jongeman bevestigt desgevraagd de zienswijze van de wijkagent. ,,Ik ben jong en doe soms domme dingen. Maar ik ben best voor rede vatbaar. Als ervoor wordt gekozen om me op te jagen of zoiets, dan verhard ik. Ik probeer uit handen te blijven en betaal de bekeuring als ik die krijg, maar de afstand tussen mij en de politie of de samenleving wordt daardoor alleen maar groter. Het hartelijke gesprek met de wijkagent blijft me veel langer bij en verkleint juist de afstand. En ze heeft ook gelijk, ik moet er beter op letten’’, zegt hij.

HOOP Uiteindelijk schreven De Ruijter en het team van de Edese politie door de weken heen wel meerdere bekeuringen uit en voerden zij nog vele gesprekken met weggebruikers in allerlei vormen en met buurtbewoners. ,,Het was een waardevol project’’, kijkt Jannie de Ruijter terug. ,,Ik denk dat de meeste inwoners uit de wijk wel weten dat we langere tijd hebben gecontroleerd, hetgeen de leefbaarheid ten goede is gekomen. Ik hoop dat iedereen er weer attent op is en dat de snelheid in de wijk, zeker met de naderende gladheid, wordt beperkt tot wat toegestaan is’’, zegt Jannie de Ruijter tot besluit. 

door Ted Walker

Afbeelding
,,De grootste winst in veiligheid is te vinden in verbinding’’, zegt de wijkagent van Ede Zuid.